ODRASLOST I IGRA - Suvremeni ples za djecu

2.12.| četvrtak | 19:00
3.12.| petak | 19:00
10.12.| petak | 19:00
16.12.| četvrtak | 19:00

Radionice suvremenog plesa za mlade otkrivaju svu ljepotu, slobodu i izražajnost suvremeno plesnog izričaja. Vraćamo se osnovama suvremenog plesa, temeljnim tjelesnim obrascima kretanja, uz korištenje znanja iz drugih tjelesnih metoda i praksi, primjerice Yoga ili Tai Chi.

Nakon učenja o osnovama tehnike i improvizacije u suvremenom plesu, usvajanja kratke koreografije i vježbanja izvedbe, proučavanje sprege tijela i glasa te smještanja tijela u prostor, u prosincu ćemo se posvetiti igri.

Polaznice ulaze u dob kada se tijelo mijenja i fizički i fiziološki, i korisno je da se pripreme na promjene koje ih čekaju. Zato je izvrsno da se već u ranoj dobi bave tijelom, upoznaju njegove zakonitosti, ali i njegovu autentičnost i funkcionalnost.

U tom smislu dobro nam dolazi i pojam igre kao dragocjenog alata koji odrastanjem ne gubi na svojoj važnosti i punini. Dobro je poticati igru u plesu i pokretu kao most od dječje prema tinejdžerskoj dobi, ali i kao način očuvanja mašte, tjelesnog izraza kreacije i slobode.

Također ćemo naučenu sekvencu i tehničke vježbe koje smo već usvojili ponavljati i dalje varirati. Nastavit ćemo i s kratkim formama improvizacije koje smo u prethodnom razdoblju započeli.

Anatomski pravilno, fizički sigurno, kreativno ispunjeno – tako zamišljamo prosinac u Centru Solar.

Karolina Šuša je plesna i izvedbena umjetnica. Obožava tijelo i njegove manifestacije, poglavito pokret i glas. Ima široku maštu koja donosi katkad plesne, katkad poetske prijedloge. Voli dramaturgiju svakodnevice i kazališnu stranu života. Od ovih bitnih stvari završila je Filozofski fakultet u Zagrebu kao anglistica i komparatistica, zaslužila status samostalne umjetnice 2011. godine. U kazališnim produkcijama u zemlji i inozemstvu sudjelovala je primarno kao izvođačica. Neke od najdražih predstava koje je izvodila su joj Đubrad prokleta! Natalije Manojlović i TRAS studija, Madam Butterfly Senke Bulić i Vladimira Smuda i Other Myths Jonaha Bokaera s kojom je nastupala diljem Europe i SAD-a. Najbogatije kazališno i životno iskustvo dobila je turnejom na drvenom jedrenjaku imena Amara Zee kanadske kazališne trupe Caravan Stage Company Dunavom i Crnim morem, od Beča sve do Istanbula. Karolina je radila kao koreografkinja i asistentica za scenski pokret u HNK Varaždin i HNK Split. Podučavala je suvremeni ples u studiju Sjene u Šibeniku i pokret u dramskom studiju Play Drama u Splitu. Suosnivačica je TRAS kolektiva, plesne trupe okupljene oko ideje produkcije vlastitih radova i pozivanja autora na suradnju, tj. izvrtanja hijerarhije uobičajene prakse. Autorica je ‘džepnog mjuzikla’ Cabaret à la carte, trupe glazbenika i plesača, u kojem pjeva, pleše, piše, koreografira, producira. 2016. godine bila je rezidencijalna umjetnica Watermill Centera velikog američkog redatelja Roberta Wilsona.