RAZVOJ TEHNIKE 1: DAH, TIJELO I POKRET - Radionica za odrasle

7.6. | ponedjeljak | 19:15
14.6. | ponedjeljak | 19:15
21.6. | ponedjeljak | 19:15
28.6. | ponedjeljak | 19:15

Dah – disanje nas u svakom trenutku održava na životu, a ipak o njemu razmišljamo malo ili ne razmišljamo uopće. Često ga zaboravljamo ili uzimamo zdravo za gotovo. Provlači se kroz nas neopaženo, a esencijalan je za naš opstanak. Ipak, osim što nas „održava“ pravilno korištenje daha utječe na regulaciju tlaka i nivoa stresa, otpuštanju tenzije u tkivima i tijelu, kontroliranju rada srca, detoksifikaciji, jačanju pluća i dijafragme, te boljoj kondiciji i fizičkoj spremi, a ono najbitnije je da pomaže pri kontroli i pražnjenju misli.

Kroz ovu praktičnu radionicu razvoja plesne tehnike počinjemo od same osnove, od pokretača životne energije, a to je dah. Satovi će biti ispunjeni različitim kombinacijama disanja i kretanja kako bi osjetili i usvojili što nam disanje znači za svakodnevno, ali i nesvakidašnje kretanje. Proučiti ćemo i pokušati osvjestiti razliku u tijelu kad je dah zadržan, kad je ubrzan ili usporen, te na koji način njegovo korištenje utječe na tijelo, manifestaciju, ali i tempo i kvalitetu kretnje. Osim istraživanja naših trenutnih postavki i načina korištenja daha, u ovoj fazi koristiti ćemo tehnike joge kao alat kojim ćemo polako ulaziti u kontrolu, ali i spajanje daha i kretnje. Nikakvo prethodno iskustvo nije potrebno za pristupanje radionici.

U dinamici današnjeg ustroja života i obaveza, često zaboravljamo stati i disati. Dođite, stanite s nama i prodišite!

Lucija Zalović odrasta u Zadru, gdje stječe bazu plesnog iskustva kroz različita plesna studija različitih stilova, ali ponajviše Zadarski plesni ansambl i pedagoge od kojih mogu izdvojiti Nives Šimatović Predovan, Stošiju Zrinski, Ivu Burčul i Sanju Petrovski kao najveći utjecaj. (1996.god. – 2011.god)

Preseljenjem u Split 2014.god. uključuje se u Gradsko kazalište mladih na plesni odjel „Studio za igru,pokret i ples“ pod tadašnjim vodstvom Nele Sisarić. Usmjerenje studia je prvenstveno bilo kazalište, rad sa djecom i za djecu, izvedbeni program i suvremeni ples. Nešto kasnije te godine, uz mentorstvo Nele Sisarić počinje i voditi grupe djece u studiu, a kasnije i odraslih.

Paralelno sa Studiom, dobiva na korištenje prostor „Plava dvorana“ u Domu mladih, Split. Tamo djeluje samostalno. Djelovanje u toj dvorani bilo je usmjereno na uglavnom samostalnu edukaciju i  razvoj  plesnih tehnika, proučavanja pokreta i načina kretanja, ali i na suradnju sa tadašnjim hip hop grupama „Style force kolektiv“. U ovom razdoblju uz rad u Studiu, te asistiranje Neli Sisarić pri organizaciji predstava i radionica pri „IKS Festivalu“,  ujedno pohađa i raznorazne plesno – akrobatske radionice, te povremeno radi sa Kristinom Lovrić na usavršavanju plesne tehnike. (2015. god – 2016. god) 

Kasnije studio dobiva novo ime: „Inovativno kazalište za djecu i mlade KIN KIN“, te se seli i na novu lokaciju. Ovdje nastavlja svoj pedagoški ali sad već i autorski rad pri asistiranju Neli Sisarić i Kristini Lovrić na projektu „Normanologija“. (2016. god – 2017. god) 

2017.godine priključuje se radu plesne udruge „Tiramola“, prvo kao član i izvođač, a vrlo brzo i kao asistent koreografije, koautor, autor, koreograf i plesni pedagog. (2017.god-2020.god)