SUVREMENI PLES I GLAS - Suvremeni ples za djecu

7.10. | četvrtak | 19:00
14.10. | četvrtak | 19:00
21.10. | četvrtak | 19:00
28.10. | četvrtak | 19:00

Radionice suvremenog plesa za mlade otkrivaju svu ljepotu, slobodu i izražajnost suvremeno plesnog izričaja. Vraćamo se osnovama suvremenog plesa, temeljnim tjelesnim obrascima kretanja, uz korištenje znanja iz drugih tjelesnih metoda i praksi, primjerice Yoga ili Tai Chi.

Nakon učenja o osnovama tehnike i improvizacije u suvremenom plesu, usvajanja kratke koreografije i vježbanja izvedbe, proučit ćemo spregu tijela i glasa, o tome kako sve glas stanuje u tijelu i kako se tijelo izražava kroz glas.

Vjerujemo, naime, u jedinstvo tijela i glasa, u neodvojivost ova dva svijeta. Ples je nešto što u svakodnevici rjeđe koristimo, a pustiti glas, to nam je još teže. Postoji nešto izuzetno intimno u glasu, stoga nam nije lako čuti vlastiti glas, ako mislimo da je ružan, neslušljiv, netko na je rekao da nemamo sluha i slično. U tinejdžerskim godinama, u kojima naši polaznici jesu, važno je osnažiti unutrašnji svijet, usvojiti tehnike koje će nam omogućiti da prihvatimo svoje tijelo i svoju nutrinu koja stasava i okamenjuje se prema odrasloj dobi.

Stoga su alati sprege tijela i glasa moćni u svijetu strogih pravila o izgledu i ophođenju koja vladaju tinejdžerskim svijetom.

Anatomski pravilno, fizički sigurno, kreativno ispunjeno – tako zamišljamo listopad u Centru Solar.

Karolina Šuša je plesna i izvedbena umjetnica. Obožava tijelo i njegove manifestacije, poglavito pokret i glas. Ima široku maštu koja donosi katkad plesne, katkad poetske prijedloge. Voli dramaturgiju svakodnevice i kazališnu stranu života. Od ovih bitnih stvari završila je Filozofski fakultet u Zagrebu kao anglistica i komparatistica, zaslužila status samostalne umjetnice 2011. godine. U kazališnim produkcijama u zemlji i inozemstvu sudjelovala je primarno kao izvođačica. Neke od najdražih predstava koje je izvodila su joj Đubrad prokleta! Natalije Manojlović i TRAS studija, Madam Butterfly Senke Bulić i Vladimira Smuda i Other Myths Jonaha Bokaera s kojom je nastupala diljem Europe i SAD-a. Najbogatije kazališno i životno iskustvo dobila je turnejom na drvenom jedrenjaku imena Amara Zee kanadske kazališne trupe Caravan Stage Company Dunavom i Crnim morem, od Beča sve do Istanbula. Karolina je radila kao koreografkinja i asistentica za scenski pokret u HNK Varaždin i HNK Split. Podučavala je suvremeni ples u studiju Sjene u Šibeniku i pokret u dramskom studiju Play Drama u Splitu. Suosnivačica je TRAS kolektiva, plesne trupe okupljene oko ideje produkcije vlastitih radova i pozivanja autora na suradnju, tj. izvrtanja hijerarhije uobičajene prakse. Autorica je ‘džepnog mjuzikla’ Cabaret à la carte, trupe glazbenika i plesača, u kojem pjeva, pleše, piše, koreografira, producira. 2016. godine bila je rezidencijalna umjetnica Watermill Centera velikog američkog redatelja Roberta Wilsona.