eu-logo-zajedno-do-fondova
4

TIJELO I POKRET
Kreativni ples za djecu

Tijelo u pokretu razvija kinestetički senzibilitet, potiče stvaralački pristup pokretu i plesu te kreativno izražavanje i komunikaciju putem plesnog pokreta.

KoribantLab_radionica za mlade_11_kvadrat

OSNOVE SUVREMENOG PLESA
Suvremeni ples za mlade do 17 godina

Radionice suvremenog plesa za mlade otkrivaju svu ljepotu, slobodu i izražajnost suvremeno plesnog izričaja.

Lucija Zalović_Plesna 1_kvadrat

ŠTO JE SUVREMENI PLES I OSNOVE SUVREMENOG PLESA
Radionica za mlade

Specifičnost suvremenog plesa je da dopušta plesačima osobnu emotivnu ekspresiju i improvizaciju.

Tiramola_mladi i odrasli_6

SUVREMENI PLES U TEORIJI I PRAKSI
Radionica za odrasle

Suvremeni ples usmjeren je znatiželji, konstantnom istraživanju i pronalaženju novih pokreta i novog izričaja

pokret 1

PLESNI FILM I VIDEO
Projekcije


Plesni film je samostalno djelo u kojemu je koreografija kreirana s namjerom da bude u potpunosti ostvarena na filmskom ili video mediju.

KoribantLab_radionica za djecu_5

TIJELO I GLAZBA
Kreativni ples za djecu

Glazba ima nevjerojatan utjecaj na naše tijelo. Može izazvati višestruke reakcije – psihološke, reakcije pokreta, promjene raspoloženja… Radionica Tijelo i glazba naglašava kreativni aspekt tijela koje uči slušati glazbu čitavom svojom površinom, a ne samo ušima.

KoribantLab_radionica za mlade_4

OSNOVE SUVREMENOG PLESA 2
Suvremni ples za mlade do 17 godina

Suvremeni ples pomaže u osvještavanju vlastitog tijela kako bismo raznolikim mogućnostima tijela u pokretu interpretirali vlastite emocije i stavove. 

Tiramola_mladi i odrasli_1

SUVREMENO PLESNA TEHNIKA 1
Radionica za mlade

Suvremeni ples često koristi podlogu kao „mjesto radnje“. Raznim motoričkim radnjama pokušat ćemo isprovocirati svoja osjetila, nagovoriti naše uspavane ćelije da se probude, da stvore nove ili probude neke stare putanje i obrasce kretanja.

Tiramola_mladi i odrasli_4

RAZVOJ TEHNIKE 1: DAH, TIJELO I POKRET
Radionica za odrasle

Dah – disanje nas u svakom trenutku održava na životu, a ipak o njemu razmišljamo malo ili ne razmišljamo uopće. Provlači se kroz nas neopaženo, a esencijalan je za naš opstanak.

POKRET_03

PLESNI FILM I VIDEO
Projekcije

Plesni film je samostalno djelo u kojemu je koreografija kreirana s namjerom da bude u potpunosti ostvarena na filmskom ili video mediju.

1

TOČKA, CRTA, TRAG
Likovna radionica

Točka do točke – nastaje crta. Ruka se raspleše i kreće po papiru u svim smjerovima, ravno i zakrivljeno, i gore i dolje… Kada završi ples točka zahvaljujući olovci na papiru prepoznaje svoj zanimljivi trag.

photo-1545339975-a9cbe0af3392

DOBAR KAO BEZGLUTENSKI
Predavanje na temu celijakije

Što je celijakija? Koji su oblici i simptomi bolesti? Kako izgleda bezglutenska djeta? Bolje poznavanje ove bolesti i točniji postupci za njeno dijagnosticiranje pridonose njenom češćem otkrivanju.

photo-1613563732537-0229d46c97eb

DOBAR KAO BEZGLUTENSKI
Radionica pripreme i pečenja bezglutenskog kruha

Uz samo nekoliko sastojaka kroz radionicu naučite pripremiti ukusni bezglutenski kruh.

photo-1504387432042-8aca549e4729

ZDRAVI KOLAČI BEZ ŠEĆERA Interaktivna radionica pečenja kolača za odrasle

Ako ste mislili da ne postoji zdravi kolač koji se sastoji samo od prirodnih sastojaka, ne sadrži rafinirani šećer, a unatoč tome je ukusan onda se varate. Kroz ovu radionice uvjeriti ćemo vas upravo suprotno.

photo-1593759608179-014a7dec4e7f

ZDRAVI KOLAČI BEZ ŠEĆERA Interaktivna radionica pečenja kolača za djecu

Jedan od velikih problema je tzv. skriveni šećer u nekim prehrambenim proizvodima. Tako su, na primjer, kolači, sladoled i čokolada očit izvor šećera. Djeca također imaju velike koristi od izbjegavanja šećera koje im pomaže u poboljšanju metabolizma i  smanjenju tjelesne težine. 

WhatsApp Image 2021-06-01 at 15.05.50_kvadrat

1. i 2. FOKUS GRUPA

Kroz provođenje fokus grupa iskristalizirati će se realni problemi i potrebe lokalnog stanovništva i nastojat će se uspostaviti javno civilno partnerstvo u svrhu rješavanja detektiranih problema i poticanja kvalitetnije suradnje između organizacija civilnog društva, stanara i ostalih zainteresiranih pojedinaca.

KoribantLab_radionica za djecu_7_kvadrat

TIJELO I PROSTOR
Kreativni ples za djecu

„Promatrajući tijelo u kretanju, bolje se vidi kako ono nastanjuje prostor (i uostalom vrijeme), jer se kretanje ne zadovoljava da trpi prostor i vrijeme, ono ih uzima aktivno, zahvaća ih u njihovom izvornom značenju.“

 Maurice Merleau-Ponty

KoribantLab_radionica za mlade_6_kvadrat

OSNOVE KOREOGRAFIJE
Suvremeni ples za mlade do 17 godina

Dizajniranjem plesnih koraka strukturira se odnos prostora, tijela i vremena. Kratke, specifične i ekspresivne improvizacije, koje nas vode do autentičnih pojedinačnih sekvenci, oblikovati će kolektivnu koreografiju čiji će autori biti svi polaznici.

Tiramola_mladi i odrasli_5

SUVREMENO PLESNA TEHNIKA 2
Radionica za mlade

Suvremeno plesna tehnika gaji otvorenost promjeni, usmjerenost znatiželji i konstantnom istraživanju i pronalaženju novih pokreta. Kroz suvremeno plesnu tehniku i improvizacijske zadatke proučit će se kretanje i senzacije koje nastaju u tijelu i prevode se u ples.

Tiramola_mladi i odrasli_7

RAZVOJ TEHNIKE 2: SNAGA I FLEKSIBILNOST
Radionica za odrasle

Snaga i fleksibilnost samo su neke od karakteristika suvremenog plesa. Radom na snazi i fleksibilnosti zadržava se konstantan pokret tijela i poboljšavaju se njegove kondicijske sposobnosti.

POKRET_08

PLESNI FILM I VIDEO
Projekcije

Ući među plesače, približiti se tijelima što je u tradicionalnoj kazališnoj situaciji nemoguće, te postaviti plesača u različite stvarne lokacije pružila nam je suradnja filmskih redatelja i koreografa. Međusobno poštivanje i uvažavanje medija pridonijelo je balansu plesnog i filmskog jezika u službi ideje.  

14_kvadrat

TEORIJA BOJE
Likovna radionica

Boja je jedna od dominantnih osjetilnih karekteristika na temelju koje promatrač definira svijet stoga je važno objasniti i definirati njezino značenje, razumjeti kako boje mogu biti uređene u sustavima uređenosti boje, kako se boje odnose jedna prema drugoj, kako se prilagođavaju i kako svojim kombinacijama daju nove boje.

photo-1588546119927-3e177bcb3b3e_kvadrat

DOBAR KAO BEZGLUTENSKI KRUH
Predavanje "Balans crijevnog bioma"

Vaš probavni sustav služi kao zaštita od vanjskog svijeta.  Crijevni mikrobiom koji nije zdrav može uzrokovati propusna crijeva, odnosno „crijeva sa rupama“. Što uzrokuje upalu i kakvu prehranu primijeniti za uspješnu funkciju vaših crijeva saznajte u srpanjskom izlaganju.

bermix-studio-8tQ7rBFgPu8-unsplash_kvadrat

DOBAR KAO BEZGLUTENSKI
KRUH
Radionica pripreme i pečenja bezglutenskog kruha

Nije tajna da je savršeni kruh uistinu teško ispeći, a tim više ako koristite bezglutensko brašno. Kroz radionicu ćete naučiti kako zamijesiti bezglutensko tijesto po standardnoj recepturi i otkriti sve o mogućim dodacima koja poboljšavaju njegova
nutritivna svojstva i okus.
toa-heftiba-xNV90NpObDQ-unsplash_kvadrat

ZDRAVI KOLAČI BEZ ŠEĆERA Interaktivna radionica pečenja kolača za odrasle

Ovaj mjesec nastavljamo peći zdrave kolače bez šećera. Istražujemo nove namirnice bez glutena, zanimljive recepte, osvježavajuće i sezonske okuse. Ako ste mislili da ne postoji zdravi kolač koji se sastoji samo od prirodnih sastojaka i uz to je i ukusan onda nam dozvolite da vas uvjerimo u suprotno. 

photo-1613563952058-93bc5bff5591_kvadrat

ZDRAVI KOLAČI BEZ ŠEĆERA Interaktivna radionica pečenja kolača za djecu

U vruće srpanjsko jutro more, sunce i kupanje mijenjamo nakratko za pripremu zdravih kolača! Kako povezati lubenicu, čokoladu, nutellu i datulje u ukusne, a zdrave kolače otkrivamo na ovoj radionici. Potaknut ćemo djecu na razmišljanje o zdravim namirnicama i o zdravim zamjenama za slatkiše.

KoribantLab_radionica za djecu_2_kvadrat

TIJELO I OKOLINA
Kreativni ples za djecu

Pokret oduvijek predstavlja najprirodniji način samoizražavanja. Plesni pokret ima moć da povezuje naš unutrašnji ritam s ritmom okoline, ritmom prirode i ritmom univerzuma. Plesom naše tijelo progovara naše emocije i naše potrebe i povezuje pojedinca sa okolinom.

KoribantLab_radionica za mlade_8_kvadrat

OSNOVE IMPROVIZACIJE
Suvremeni ples za mlade do 17 godina

Plesnom improvizacijom tijela plesača odnosno izvođača oslanjaju se na vlastiti senzibilitet za glazbu, prostor, publiku i reakciju svojih suplesača. Svojim kretnjama imaju mogućnost da oblikuju i strukturiraju koreografiju dajući joj specifičan karakter.

131315748_4161858550502872_141023354876617504_n_kvadrat

SUVREMENO PLESNA TEHNIKA 3
Radionica za mlade

Korištenjem suvremenih plesnih tehnika osvještavamo vlastito tijelo u prostoru i vremenu, da bi kulminiralo oslobađanjem osjećaja kroz izvedbu sekvenci odnosno  koreografija. Svijest pojedinca o vlastitom tijelu i percepcija tjelesnog pokreta ima za cilj aktivnu integraciju uma, duha i tijela.

66248424_2382062535149158_1012177951757697024_n_kvadrat

RAZVOJ TEHNIKE 3: PROSTOR
Radionica za odrasle

Suvremeni ples radi na korištenju potencijala koje tijelo ima da se projicira daleko i lagano u prostor, svijesti pojedinca o vlastitom tijelu, ali i drugim tijelima s kojima taj prostor dijeli. Kreiranjem scenske situacije stvaraju se „slike“ koje međusobni odnosi i interakcije plesača konstruiraju odnosno dekonstruiraju u prostoru.  

Between sun and sand_02_kvadrat

PLESNI FILM I VIDEO
Projekcije

Plesni filmovi i videa na najbolji način sintetizirali su svoje različite interese kroz spoj slike, zvuka i pokreta. Otvaraju pitanja ne samo plesa nego i svih grana umjetnosti unutar konteksta plesne umjetnosti. Težnja za stvaranjem novih vrijednosti prilikom suočavanja koreografije s filmskim izražajnim sredstvima ispisala je nove stranice u plesno-filmskoj povijesti.   

sigmund-TJxotQTUr8o-unsplash_kvadrat

KOLAŽ
Likovna radionica

„Slikar je oduvijek za svoj likovni izraz birao onaj materijal čiji karakter odgovara karakteru njegovog osjećanja, karakteru motiva ili likovne ideje koju obrađuje.”, piše Metka Kraigher – Hozo u svojoj knjizi  „Metode slikanja i materijali“. Korištenje tehnike kolaža pruža nam mogućost da slučajnim i neočekivanim konfrontacijama izrazimo mehanizam podsvjesnih reakcija.

2_kvadrat

OSNOVE VIZUALNE PERCEPCIJE-CRTANJE
Likovna radionica

Vizualna percepcija jest sposobnost mozga da shvati i interpretira ono što oči vide. Razvoj vizualne percepcije direktno utječe na razvoj pažnje i koncentracije, ali i kognitivni razvoj za izgradnju vizualnih veza iz sjećanja. Uz dobru vizualnu percepciju možemo uočavati, razlikovati i prepoznavati oblike i veličine, odnose i relacije između likova, te koordinirati odnos oko-ruka. 

photo-1471646174523-327e108889e7_kvadrat

DOBAR KAO BEZGLUTENSKI
KRUH Radionica pripreme i pečenja bezglutenskog kruha

Priprema peciva i kolača bez glutena nije nemoguća, samo je drugačija jer nemamo glutensko brašno, nego bezglutenske mješavine koje mješamo s prirodno bez glutenskim brašnima. Mi vas nastavljamo educirati kako, koristeći se određenim mješavinama i preciznom pripremom, uživati u ukusnim bezglutenskim pecivima.

photo-1595801106239-faefa2cdcf75_kvadrat

DOBAR KAO BEZGLUTENSKIKRUH Predavanje "Uloga jetre i žučnog mjehura u probavnom sustavu"

Probavna funkcija jetre vezana je uz probavu masti jer je njihova probava i apsorpcija u crijevima ubrzana i olakšana zbog žuči koju jetra izlučuje u crijevo. Ako želite saznati kako interakcija ovih dvaju organa sudjeluje u radu probavnog sustava pozivamo vas na naše kolovoško izlaganje.

photo-1560180474-e8563fd75bab_kvadrat

ZDRAVI KOLAČI BEZ ŠEĆERA Interaktivna radionica pečenja kolača za odrasle

U lipnju i srpnju smo vidjeli da itekako možemo uživati u kolačima bez rafiniranog šećera. Ti kolači ne samo da su zdravi već i ne debljaju. U kolovozu, između ostalog, spravljamo tradicionalni kolač u zdravoj verziji te koristimo svježe sezonsko voće. Još jedanput ćemo vam dokazati da ukusno i slasno može i bez šećera. 

photo-1547049082-1a12c3bf2366_kvadrat

ZDRAVI KOLAČI BEZ ŠEĆERA Interaktivna radionica pečenja kolača za djecu

Znamo da djetinjstvo bez slatkiša i “nije neko djetinjstvo”, barem ne u očima naših mališana. Na našoj radionici nastojat ćemo ih upoznati sa nekim zdravim desertima, kako bi, barem u nekim trenucima, zaboravili na one manje zdrave. Kikiriki, kokos, tvix… zvuči magično i još sve bez šećera. Čokoladno, ukusno i slatko obilježja su ove radionice. 

213024523_322108279576081_4548158943741914025_n_kvadrat

TIJELO I POD
Kreativni ples za djecu

Odnos s podom ključan je u suvremenom plesu. Pod je naš pomagač u pokretu, omogućuje nam da letimo, skačemo, klizimo, i uvijek nas  prima natrag. Koristeći gravitaciju za izvođenje fluidnog kretanja, a poštujući položaje zglobova i udova putujemo, klizimo, kotrljamo se i okrećemo tijelo uz pomoć najboljeg prijatelja koji je uvijek tu za nas – tla.

Split, 171118. 
Karolina Susa, pjevacica i plesacica,  autorica  mjuzikla Cabaret a la carte.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

OSNOVE IZVEDBE
Suvremeni ples za mlade do 17 godina

Osnove izvedbe nude alate za iščitavanje značenja, koreografskih namjera ili emotivnih poticaja. Kroz vježbe i međusobno promatranje polaznici će osvijestiti što znači stajati na pozornici, te koristiti impuls i osjećaj trenutka za izvedbu. Senzibilizirati će kako da zajedno oblikuju materijal u prostoru i trenutku izvedbe.

16_Tiramola_2_kvadrat

SVJESNOST I POKRET
Radionica za mlade

Kad pokretom i plesom zaronimo u sve emocije, od tuge i ljutnje, preko zatvorenosti, senzualnosti, nježnosti, pa do slobode, radosti i lakoće osjećamo se autentično, manje zgrčeno i slobodno da izražavamo sebe. Polaznici će se upoznati sa tehnikama osvještavanja svog tijela, te razlikama između aktivnog i pasivnog pokreta, odnosno svjesnog i nesvjesnog kretanja.

13_Tiramola_2_kvadrat

IMPROVIZACIJSKE TEHNIKE 1: MATERIJAL
Radionica za odrasle

“Improvizacija ne mora nužno predstavljati kreiranje nečeg novoga, već može značiti koordiniranje i organiziranje postojećeg materijala arhiviranog u svakom pojedincu.”, rekla je jednom prilikom skladateljica Ana Horvat. Polaznici će imati priliku upoznati se sa koreografskim pristupom i  vježbama improvizacije kako bi zaronili u svoju nutrinu i polako počeli izvlačiti osobni materijal.

craig-chitima-nkdLrnU88_A-unsplash_kvadrat

PLESNI FILM I VIDEO
Projekcije

“Kada narativan film ne može podnijeti pritisak ideja koje su probuđene pričom, nužno je raditi u kompozicijskoj, poetičnoj formi.”, tvrdi koreografkinja i filmska Ljiljana Mikulčić u svom tekstu Plesni film.
Plesni filmovi i videa predstavljaju težnju stvaranja nove vrijednosti prilikom suočavanja koreografije s filmskom izražajnim sredstvima, težnju koja je s vremenom bivala sve uspješnije ispunjenom. 

jan-kopriva-Qoklw0LeSnI-unsplash_2_kvadrat

SLIKARSTVO
Likovna radionica

Svatko od nas ima različitu viziju što, zašto i na koji način treba biti naslikano, kako bi „izgledalo bolje“ i čemu slike uopće. Uz pomoć slikarstva otkrivamo kako se teme ili problemi mogu sagledati na drugačiji način i iz nekih drugih perspektiva. Slikarstvo, oblikovanjem plohe bojom, ima moć da prenosi misli, emocije i ideje. Rujanski alati likovne radionice biti će boja i pigment, a slikarske podloge neograničene.

slashio-photography-iMsCe-rlDaY-unsplash_novo

KAKO PREPOZNATI CELIJAKIJU
Radionica pripreme i pečenja bezglutenskih slanih kolača

Terapija za ovu autoimunu bolest, prije svega je bezglutenska prehrana, a prehrambena industrija svojim napretkom omogućila je oboljelima od celijakije da uživaju u svim sitnicama i užicima bez potrebe za ikakvim odricanjem. Neke od zanimljivih slanih  recepata saznajte na našoj rujanskoj radionici. 

wesual-click-YzhFhV_hiAM-unsplash_novo

KAKO PREPOZNATI CELIJAKIJU
Edukativna radionica gastroenterologa na temu "Upalne bolesti crijeva, dijagnostika i terapija Cronove bolesti

Iako se o njoj kao bolesti počelo aktivnije pričati tek u zadnjem desetljeću, celijakija je jedna od najčešćih gastroenteroloških bolesti, a uzrokuje oštećenje sluznice tankoga crijeva koje tada više ne može upijati hranjive tvari.

jamie-albright-AHF_ZktTL6Q-unsplash_novo

KAKO PREPOZNATI DIJABETES
Edukativno predavanje endokrinologa i dijabetologa na temu "Kako prepoznati simptome dijabetesa i pridruženih autoimunih bolesti"

Doznajte kada trebate posumnjati na dijabetes, koji tipovi dijabetesa postoje i koje su razlike među njima te kako se dijagnosticiraju i liječe, kako stil života može utjecati na razvoj ove bolesti i koje komplikacije može uzrokovati. 

photo-1575549595260-623d27ba5e44_kvadrat

KAKO PREPOZNATI DIJABETES
Interaktivna radionica s oboljelima od dijabetesa s imunologom

Kako prepoznati prve simptome, po čemu su ti simptomi karakteristični za dijabetes, kolika je uloga našeg imunološkog sustava u tom procesu i možemo li izmjenom nekih životnih navika utjecati na snagu vlastitog imuniteta saznajte na listopadskoj radionici.

junior-ferreira-7esRPTt38nI-unsplash_kvadrat

3. FOKUS GRUPA

Kroz provođenje fokus grupa iskristalizirati će se realni problemi i potrebe lokalnog stanovništva i nastojat će se uspostaviti javno civilno partnerstvo u svrhu rješavanja detektiranih problema i poticanja kvalitetnije suradnje između organizacija civilnog društva, stanara i ostalih zainteresiranih pojedinaca.

IMG_7812_u boji

TIJELO I GREŠKA
Kreativni ples za djecu

Greška je sastavni dio učenja i svakog ljudskog iskustva, ona se ugrađuje u osobnost i doprinosi autentičnosti pojedinca. Ona proizvodi kreativne svjetove. Stoga, u potrazi za autentičnim izrazom, jednostavnim ćemo vježbama poticati onaj pokret koji ‘nam dolazi’, onaj koji nije ‘ispravan’ ili ‘neispravan’. 

47133392_2111979988823388_3297579115665686528_kvadrat

SUVREMENI PLES I GLAS
Suvremeni ples za djecu

Vjerujemo u jedinstvo tijela i glasa, u neodvojivost ova dva svijeta. Ples je nešto što u svakodnevici rjeđe koristimo, a pustiti glas, to nam je još teže. Stoga su alati sprege tijela i glasa moćni u svijetu strogih pravila o izgledu i ophođenju koja vladaju tinejdžerskim svijetom.

19_Tiramola_kvadrat

OBLICI I KRETANJA 1: LINIJE
Radionica za mlade

U procesu kretanja materijalna točka zauzima različite položaje u prostoru u odnosu na odabrani referentni okvir. U tom slučaju točka u pokretu “opisuje” neku liniju u prostoru. Ponekad je ova linija vidljiva, kao trag olovke na papiru, a u suvremenom plesu ona je zamišljena neprekinuta linija koja opisuje tijelo u pokretu i nazivamo je putanjom tijela.

2C2A6277_kvadrat

IMPROVIZACIJSKE TEHNIKE 2: DINAMIKA
Radionica za odrasle

“Dinamika pokreta daje kvalitetu izvedbi. Ona utječe na emociju, estetiku i kreaciju uloge. Suprotno od statičnog, kada je pokret u mirovanju, dinamički pokret može biti energičan, odlučan, istaknut. Upotreba različitih stupnjeva energije za izvođenje pokreta često se opisuje kao dodavanje dinamičke kvalitete kretanju.” – Jure Radnić, profesionalni glumac i asistent scenskog pokreta na Akademiji dramske umjetnosti

IMG_8120_kvadar

MALENI GIACOMETTI
Likovna radionica

Skulpture švicarskog kipara Alberta Giacomettija  poznatije kao Giacomettijevi “tanki ljudi”, po kojima je ujedno i globalno prepoznatljiv, karakterizira hrapava površina i izdužena torza, glave, ruke i noge, a aluminijska folija pokazala se idealnim materijalom za njihovu reprodukciju u nešto manjem formatu. O podrijetlu vitke forme njegovih skulptura odgovarao bi da je tankoća posljedica toga da najčešće prikazuje sjećanje na ljude u dinamici pokreta. 

photo-1478147427282-58a87a120781_kvadrat

FORUM - 1. PREDAVANJE
Održiva mobilnost u staroj gradskoj jezgri i kontaktnoj zoni grada Splita - problemi i mogućnosti

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Forumu će prisustvovati sudionici iz Pule, Zadra, Šibenika, Trogira, Splita i Dubrovnika. 

Prvo predavanje održat će magistar sociologije Mateo Gudić.

photo-1550305080-4e029753abcf_kvadrat

FORUM - 2. PREDAVANJE
Priručnik za stanare

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Forumu će prisustvovati sudionici iz Pule, Zadra, Šibenika, Trogira, Splita i Dubrovnika. 

Drugo predavanje održat će predsjednik Vijeća gradskog kotara Grad Žarko Matijević.

Varoš 07_nova

4. FOKUS GRUPA

Kroz provođenje fokus grupa iskristalizirati će se realni problemi i potrebe lokalnog stanovništva i nastojat će se uspostaviti javno civilno partnerstvo u svrhu rješavanja detektiranih problema i poticanja kvalitetnije suradnje između organizacija civilnog društva, stanara i ostalih zainteresiranih pojedinaca.

11016820_10206991181400742_6101121191359984329_o

BIOELEKTRIČNI SKLOPOVI U UMJETNOSTI 1
Eukativna radionica o zaštiti okoliša

Biljke reagiraju na kontakt i emocije onih koji ih okružuju, a u interakciju s njima moguće je stupiti. Polaznici će naučiti činjenice o svijesnosti i mogućnosti komuniciranja biljaka međusobno i sa drugim bićima.

18449418_10213230211972607_3004752281986637620_o

BIOELEKTRIČNI SKLOPOVI U UMJETNOSTI 2
Eukativna radionica o zaštiti okoliša

Fokus radionice biti će na raznim vrstama interakcija između čovjeka i biljke, te u praksi razložiti mogućnosti komponiranja glazbe uz pomoć biljke. 

photo-1483908514687-d25c79c15df0_kvadrat

KAKO PREPOZNATI CELIJAKIJU
Radionica pripreme i pečenja bezglutenskih slanih kolača

Listopadska radionica nam donosi nove okuse i namirnice koje sljubljujemo u slasne (slane) zalogaje, bez glutena. Radimo s lanom, quinojom, a tu su i sirove pločice.

raz-gilboa-ktWcwcu2IwE-unsplash_kvadrat

KAKO PREPOZNATI CELIJAKIJU
Edukativna radionica s gastroenterologom na temu "Kolorektalni karcinom kod dijabetesa i celijakije"

Maligne bolesti su ozbiljna komplikacija celijakije i dijabetesa. Učestalost malignih bolesti i dalje je velika kod naše populacije, a kolorektalni karcinom je pri vrhu učestalosti kod osoba oba spola. Kako se dijagnosticira, o čemu ovise veće stope izlječenja i koliko su od ovog malignoma ugroženi oboljeli od autoimunih bolesti, govori gastroenterolog uz znakovite video ilustracije.

myriam-zilles-tEJm9fvlju8-unsplash_novo

KAKO PREPOZNATI DIJABETES
Edukativno predavanje na temu "Suočavanje pacijenata s dijagnozom dijabetesa 1 i 2"

Šećerna bolest nastaje kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina da održi normalnu razinu krvnoga šećera ili kada stanice na inzulin ne reagiraju ispravno. Kad se posumnja u inzulinsku rezistenciju i dijabetes, treba napravit skrining i obradu kod endokrinologa i dijabetologa. Nakon što se oboljeli suoči s cjeloživotnom dijagnozom, treba ga educirati kako se ponašati i koliko prilagodit novim prehrambenim i životnim navikama, te kako i što koristiti u kontroli svoje bolesti. Takve edukacije za pacijente priprema i provodi medicinska sestra edukatorica u Zavodu za dijabetes, koja će na ovoj radionici podijeliti svoja iskustva i savjete.

christopher-ott-yGDSPUdtSCw-unsplash_kvadrat

KAKO PREPOZNATI DIJABETES
Interaktivna radionica s oboljelima od dijabetesa s imunologom na temu "Snaga imuniteta i imunosne reakcije k
od autoimunih bolesti"

U ove hladne dane, sigurno se pitate kako možete poboljšati funkciju svojeg imunosnog sustava i ojačati njegovu otpornost. Osobe snažnog imuniteta su dobrog zdravlja, a imunitet treba održavati zdravim životnim i prehrambenim navikama.  Kada, u kojim slučajevima i zašto dolazi do imunosnih reakcija, što ih uzrokuje i koje su posljedice po život i zdravlje takvih reakcija, osobito kod osoba s autoimunim bolestima, pojasnit će listopadska radionica.

hugues-de-buyer-mimeure-EwFChj2yI3c-unsplash_kvadrat

TIJELO I MEMORIJA
Kreativni ples za djecu

Ponavljanjem zadane mini-koreografije razvijamo svijest o tijelu, pamtimo zadani materijal, učimo slušati okolinu i paziti na prostor, te razvijamo motoriku i memoriju.

2C2A4399_nova_kvadrat

PRAVO NA TIJELO
Suvremeni ples za djecu

Tijelo nije samo jedan od fizičkih objekata u svijetu, ono je i subjekt iskustava neprestano aktivan u stvaranju i formiranju doživljaja. Za razliku od vanjskih i unutarnjih osjeta propriocepcija je treća vrsta osjeta koja nam daje povratnu informaciju o položaju tijela i njegovih djelova. Plesačko tijelo je medij za ono što se plesom želi postići, a što je ovisno o kontekstu u kojem se plesačko tijelo nalazi.

42_Tiramola_novo_kvadrat

OBLICI I KRETANJA 2: SPIRALE
Radionica za mlade

Spirala, krivulja koja se kružno udaljava i/ili približava od i prema svom centru.  Kao jedan od najprirodnijih kodova kretanja i oblika, ispitat ćemo senzacije valovitih i zakrivljenih putanja, te što nam one nude u vidu kretanja.

34_Tiramola_kvadrat

IMPROVIZACIJSKE TEHNIKE 3: GRUPA
Radionica za odrasle

Što znači slušati, gledati, osjećati, aktivirati i reagirati, kad vodimo, kad pratimo, te što se događa kad odlučimo „ispasti“ iz koda kretanja grupe saznajte na zadnjoj radionici improvizacijskih tehnika.

estee-janssens-MUf7Ly04sOI-unsplash_nova_kvadrat

LIKOVNOST I KNJIŽEVNOST
Multimedijalna likovna radionica

“Često ćemo čuti kako ni jedna druga umjetnost, osim glazbe, ne nadopunjuje književnost poput likovne umjetnosti. Slikarstvo i književnost vjerne su družice. Iako samostalne svaka za sebe, ipak su u mogućnosti da nadopune jedna drugu. Upravo iz takve povezanosti nastaju posebni primjeri te neraskidive veze − velika umjetnička djela.” – Ivana Tešić, Literarno-likovne korelacije u nastavi književnosti

markus-spiske-wIUxLHndcLw-unsplash_kvadrat

FORUM - 3. PREDAVANJE
Provedba EU projekata na području gradske jezgre

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Forumu će prisustvovati sudionici iz Pule, Zadra, Šibenika, Trogira, Splita i Dubrovnika. 

Treće predavanje održat će Petar Mišura, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Podrumi-kulturno splitsko podzemlje_kvadrat

FORUM - 4. PREDAVANJE
Podrumi - kulturno splitsko podzemlje

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Forumu će prisustvovati sudionici iz Pule, Zadra, Šibenika, Trogira, Splita i Dubrovnika. 

Četvrto predavanje održat će Marijana Bucat, diplomirana arhitektica i jedna od osnivačica i aktivnih članica Udruge Dobre Dobričević i Društva arhitekata Dubrovnik.

frank-albrecht-3yr1pwcTuzA-unsplash_kvadrat

FORUM - 5. PREDAVANJE
Uloga arhiva DAS-a u praćenju promjena unutar stare gradske jezgre

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Forumu će prisustvovati sudionici iz Pule, Zadra, Šibenika, Trogira, Splita i Dubrovnika. 

Peto predavanje održat će arhitektica Tea Truta.

Dubrovnik_kvadrat

FORUM - 6. PREDAVANJE
Mjerenje broja stanovnika gradske jezgre Dubrovnika putem internog popisa stanovništva

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Forumu će prisustvovati sudionici iz Pule, Zadra, Šibenika, Trogira, Splita i Dubrovnika. 

Šesto predavanje održat će Marin Krstulović, predsjednik Vijeća Gradskog kotara Grad grada Dubrovnika.

Đardin_kvadrat

FORUM - 7. PREDAVANJE
Đardin - Zaštita, prezentacija, regulacija i funkcija gradskog parka

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Forumu će prisustvovati sudionici iz Pule, Zadra, Šibenika, Trogira, Splita i Dubrovnika. 

Sedmo predavanje održat će Jana Jelavić, profesorica povijesti umjetnosti i grafička dizajnerica.

archana-reddy-TzVInZ7EJRE-unsplash_kvadrat

FORUM - 8. PREDAVANJE
Prostorne i kulturne politike u povijesnoj jezgri Trogira - ima li pomaka?

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Forumu će prisustvovati sudionici iz Pule, Zadra, Šibenika, Trogira, Splita i Dubrovnika. 

Šesto predavanje održat će Lujana Paraman, arheologinja pri Muzeju grada Trogira.

daiga-ellaby-eSPAhnJcEY8-unsplash_kvadrat

CRIJEVNA FLORA U PRAKSI KROZ DNEVNE NAVIKE
Edukativno predavanje

Mikroflora u probavnom traktu je temeljito znanstveno opisana nedavne 2013. godine. Kako se možemo brinuti za nju, hraniti ju, ako je potrebno i obnoviti ju otkrit će vam na ovom predavanju Aron Smesny, diplomirani inženjer biologije. 

kimzy-nanney-b2haCjfk_cM-unsplash_kvadrat

SUSTAV MEDICINSKOG KORIŠTENJA ENDOKANABINOIDA U SVRHU PREVENCIJE BOLESTI I ZAŠTITE ZDRAVLJA UZ POMOĆ CBD-A
Edukativno predavanje

Endokanabinoidni ECS sustav ljudskog tijela otkriven je pred manje od 30 godina. Kako ga održavati zdravim i efikasnim, koje su veze sa zdravom florom u probavnom traktu te u kojim je situacijama integracija biljnim kanabinoidima i probioticima pokazala rezultate otikrit će vam Aron Smesny, diplomirani inženjer biologije.

quin-engle-TqQXS9bG4mE-unsplash_kvadrat

KAKO PREPOZNATI CELIJAKIJU
Radionica pripreme i pečenja bezglutenskih slanih kolača

Recepti za ovaj mjesec su klasici, ali mi ih pripremamo na zdravi način. ‘Stari’ recepti s quinojom, heljdom i bundevom. Original se ne može nadmašiti, tako kažu. Mi kažemo da ove moderne okuse treba isprobati!

noah-buscher-11lDEHFy_hA-unsplash

KAKO PREPOZNATI DIJABETES
Edukativno predavanje na temu "Hipoglikemija"

Hipoglikemija je stanje koje karakterizira nenormalno niska razina šećera u krvi (glukoze), glavnog izvora energije potrebnog tijelu. Glukoza je neophodna za rad mišića i za sve procese u organizmu, kao i rad mozga. Hipoglikemija se najčešće povezuje sa osobama koje boluju od dijabetesa i uzimaju inzulin, kao nuspojava liječenja inzulinom, međutim postoji niz uvjeta koji mogu, i kod osoba koje ne boluju od dijabetesa, uzrokovati nisku razinu šećera u krvi. 

katie-rainbow-7TL-1i8DOOA-unsplash_kvadrat

KAKO PREPOZNATI DIJABETES
Interaktivna radionica s oboljelima od dijabetesa s imunologom na temu "Zašto su alergije u porastu kod svih dobnih skupina"

S obzirom na broj ljudi koji pati od tegoba uzrokovanih alergijama, danas se s razlogom nazivaju bolešću modernog doba. Alergija je prekomjerna reakcija organizma na specifičnu tvar poznatu pod nazivom alergen. Procjenjuje se kako od nekog oblika alergijske bolesti boluje 15-25% svjetskog stanovništva.

Karolina čita djeci

TIJELO I EMOCIJA
Kreativni ples za djecu

Na ovoj radionici prvi put ćemo govoriti o osjećajima. Kakvi smo kad smo sretni? Kako se krećemo? Kakvi smo kad smo ljuti? Kakav bi to pokret bio? U plesnom vokabularu ovo su tzv. kvalitete koje ćemo svakako bazirati na kvaliteti emocije koje dijete poznaje.

Karolina

ODRASLOST I IGRA
Suvremeni ples za djecu

Igra predstavlja dragocjen alat koji odrastanjem ne gubi na svojoj važnosti i punini. Dobro je poticati igru u plesu i pokretu kao most od dječje prema tinejdžerskoj dobi, ali i kao način očuvanja mašte, tjelesnog izraza kreacije i slobode.

45_Tiramola_kvadrat

KOREOGRAFIJA
Radionica za mlade

Koreografija je, kroz svoje postojanje, definirala vlastiti umjetnički jezik, način izražavanja i jedna cijeli sustav tehnika pomoću kojeg prenosi slike. Temelji se na pokretima neraskidivo povezanih s ritmom i glazbom. Zajedno dopuštaju i potiču plesače da ispričaju emotivnu, sugestivnu i živopisnu priču.

46_Tiramola_kvadrat

KOMPOZICIJA I KOREOGRAFIJA
Radionica za odrasle

Konstatacija nizozemskog filozofa Spinoze jest da još uvijek ne znamo za što je sve sposobno naše tijelo i koja su sva njegova potencijalna utjelovljenja (i rastjelovljenja). Tjelesne figure bivaju uprizorene upravo koreografijom, a pokreti oblikuju skulpturalne kompozicije. 

2C2A8442_copy_kvadrat

LIKOVNOST I ANIMIRANI FILM
Multimedijalna likovna radionica

Animirani film karakterizira specifičan i širok način pristupa i prikaza različitih tema. Uglavnom mu se pristupa i tumači s dramaturške, filmske i verbalne strane, a često se zanemaruje onaj likovni aspekt na kojem sve počiva. Polaznici će stvarati crteže mašte i zaroniti u ‘’tok svijesti’.

 
kane-reinholdtsen-LETdkk7wHQk-unsplash_kvadrat

KAKO ORGANIZIRATI DOGAĐANJE
Edukativna radionica za odrasle - teorijski dio

Upravljanje događanjima javnog karaktera u 20. stoljeću doživjelo je svoju ekspanziju. Kako se pokazalo sve je veća potreba za organizacijom događanja što je dovelo do razvoja event industrije. Edukator Luka Šimić na ovoj radionici dati će vam informacije kako pristupiti organizaciji i osigurati uvjete za uspješnost.

shane-U_ekGjoIm_E-unsplash_kvadrat

FUNDRAISING MALIH PROJEKATA
Edukativna radionica za odrasle

Neprofitne organizacije neprestano se susreću sa potrebom prikupljanja sredstava u svrhu ostvarenja svojih ciljeva. Prikupljanju  sredstava može se pristupiti putem nekoliko izvora prikupljanja sredstava, a na temelju samog izvora prikupljanja postoje još i razni načini kojima se sredstva prikupljaju. Sve o načinima financiranja malih projekata saznajte od Gorana Biličića, predsjednika Info zone.

etienne-girardet-vNlx-zpUPAw-unsplash_kvadrat

FOTOGRAFIJA NA TEMU ZAŠTITE OKOLIŠA
Edukativna radionica o zaštiti okoliša i prirode

Fokus radionice biti će na recentnim umjetnicima i aktivistima koji se bave temom zaštite okoliša, a radionica je namijenjena za fotografe početnike te je posjedovanje mobilnog telefona s kamerom dovoljno za sudjelovanje. Radionicu vodi Darko Škrobonja, multimedijalni umjetnik i filmski autor.

guillaume-de-germain-6Xw9wMJyHus-unsplash_kvadrat

EKOLOGIJA U UMJETNOSTI
Edukativna radionica o zaštiti okoliša i prirode

Uz prikazivanje filma “The Salt of the Earth” redatelja Wim Wendersa i Juliano Ribeiro Salgada otvoriti će se diskusija o uspješnosti filmskog medija da osvijesti gledatelje o važnosti primjene saznanja iz ekologije u svrhu očuvanja našeg okoliša. Također će se raspravljati o raznim drugim načinima da se kroz umjetnost taj cilj ostvari. Voditelj radionice je Darko Škrobonja, multimedijalni umjetnik i filmski autor.

photo-1465147836063-7ca3784f01af_kvadrat

I BILJKE ZVUČE
Edukativna radionica o zaštiti okoliša i prirode

Na radionici će se razložiti svaki segment pretvaranja električnog signala biljke u glazbu, domostrirati će se interaktivnost u odnosu čovjeka i biljke te zvuk biljke uz nekoliko elekronskih uređaja spojenih na nju. Prikazati će se razlika u glazbenom signalu ovisno o vrsti spojene biljke i stanju u kojem se biljka nalazi. Radionicu vodi Hrvoje Cokarić u suradnji sa Prirodoslovnim muzejom i Zoološkim vrtom Split. 

photo-1524223353933-98521802a072_kvadrat

I BILJKE SVIRAJU
Edukativna radionica o zaštiti okoliša i prirode

U sklopu radionice, uz praktičnu demonstraciju eeg uređaja koji signal biljke pretvara u zvuk, osmislit će se i uvježbati nastup na kojem će grupa klasičnih i suvremenih glazbenika i jedna biljka prirediti javni glazbeni nastup. Radionicu vodi Hrvoje Cokarić u suradnji sa Prirodoslovnim muzejom i Zoološkim vrtom Split. 

michael-dagonakis-iKDpe0bCg0Y-unsplash_kvadrat

KAKO PREPOZNATI CELIJAKIJU
Edukativna radionica s gastroenterolom na temu "Utjecaj patogena u probavnom sustavu kod autoimunih bolesti"

Čak je i Hipokrat prije 3000 godina izjavio da “Sve bolesti počinju u crijevima”. Milijarde mikroorganizama, poznatijih još pod nazivom mikrobiom, nastanjenih u našem probavnom sustavu pomažu nam u probavljanju hrane te proizvodnji ključnih neurotransmitera i hormona. Možemo ih klasificirati u tri skupine: patogene, neutralne tzv. komenzalne i „dobre“ mikroorganizme. One koje povezujemo s s bolestima jesu upravo patogeni mikroorganizmi.  

avery-meeker-3KBdXYMYPIU-unsplash

FORUM - 9. PREDAVANJE
Sudjelovanje građana Splita u procesu upravljanja

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Forumu će prisustvovati sudionici iz Pule, Zadra, Šibenika, Trogira, Splita i Dubrovnika. 

Deveto predavanje održat će Dalibor Popovič, viši konzervator/restaurator u Muzeju Hrvatskih Arheoloških spomenika i član udruge “Građanska inicijativa Split”.

pawel-czerwinski-RkIsyD_AVvc-unsplash_kvadrat

FORUM - 10. PREDAVANJE
Gospodarenje otpadom u gradskoj jezgri

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Forumu će prisustvovati sudionici iz Pule, Zadra, Šibenika, Trogira, Splita i Dubrovnika. 

Deseto predavanje održat će Marin Spetič, voditelj projekta za gospodarenje otpadom u Udruzi za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce. 

kevin-mueller-l6TIpvgrPlo-unsplash_kvadrat

FORUM - 11. PREDAVANJE
Zone konzervatorske zaštite

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Forumu će prisustvovati sudionici iz Pule, Zadra, Šibenika, Trogira, Splita i Dubrovnika. 

Jedanaesto predavanje održat će Srđan Marinićvijećnik Gradskog vijeća Grada Splita i predsjednik Društva Marjan.

image2_kvadrat2

FORUM - 12. PREDAVANJE
Bedem Cornaro - potencijal socijalnih inovacija

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Forumu će prisustvovati sudionici iz Pule, Zadra, Šibenika, Trogira, Splita i Dubrovnika. 

Dvanaesto predavanje održat će Ivana Katurić, direktorica Urbanex-a i predavač na sveučilištu u Zagrebu i Rijeci.

2C2A2310_kvadrat 3

TIJELO I PUBLIKA
Kreativni ples za djecu

Publika je partner u našem javnom nastupu. Ona je aktivni sudionik od koje tražimo mišljenje o stavovima i idejama koje nastupom izlažemo. Teško je održavati bilo kakvu umjetnost ako nema publike koja bi ju vidjela. U ovoj radionici osvijestit ćemo važnost publike u procesu izvedbe, budući da izvedba ne postoji bez nje.

2C2A2342_kvadrat

POKRET, IZGLED I OSJEĆAJU
Suvremeni ples za djecu

U vrijeme kada društvene mreže u životima mladih igraju ključnu ulogu, i tijelo se prezentira u 2D obliku s mnogo prepravki, važno je u ranoj dobi osvijestiti autentičnost, moć i neponovljivost svakog tijela, kao i to kako je lijepo dobro se osjećati u svom tijelu! U siječnju ćemo se posvetiti osjećaju tijela naspram njegovog vanjskog dojma.

47_Tiramola_kvadrat

GRUPNI RAD I PRAVILA PONAŠANJA NA SCENI
Radionica za mlade

Grupni rad u suvremenom plesu vrlo je fleksibilan i nepredvidiv i podrazumijeva improviziranje. Čak i ako planirate učiniti nekakav pokret možda ćete morati promijeniti svoj plan jer je druga osoba učinila nešto neočekivano. Članovi se potiču na otvoreno izražavanje emocija i stvaraju duboku povezanost. Improvizacijom više slušate svoje tijelo i govor tijela ostalih sudionika umjesto da ste previše usredotočeni na ono što morate raditi, a scena omogućuje fokus na tijelo i njegovu pojavnost.

48_Tiramola_kvadrat 2

IZRAŽAVANJE NA SCENI
Radionica za odrasle

Plesom se senzibilizira svijest o postojanju pokreta vlastitog tijela u prostoru, koji s drugim pokretima stvaraju kompoziciju i koji se povezuju s nekim drugim tijelima. Na sceni je sve intenzivirano pogledima gledatelja koji naglašavaju osjećaj prisutnosti, ali i neživim akterima kao što su rasvjeta, kamera i zvukovi u prostoru. Scena nas potiče na istraživanje granica i pronalaženje trenutka zajedničkog bivanja u prostoru i stvara sinergijski učinak.

angelo-casto-NDVvMHrqvCc-unsplash_kvadrat

LIKOVNOST I ARHITEKTURA
Multimedijalna likovna radionica

Svaka arhitektonska forma jedan je kompleksan uradak kojem je likovnost kamen temeljac na kojem izrasta svaka prostorna kreacija.  Arhitektura predstavlja umjetnički „superorganizam” u kojem su brojni umjetnički izrazi, sintezom umjetnosti,  izbalansirani u jednu simbioznu cjelinu. André Bloc, francuski kipar i osnivač grupe Escape, upravo sintezu umjetnosti vidi kao jedini pravi dokaz „sposobnosti suvremenih umjetnika da maštom stvore svijet u kojem san može naći svoje mjesto“.

anthony-delanoix-hzgs56Ze49s-unsplash_kvadrat

KAKO ORGANIZIRATI DOGAĐANJE
Edukativna radionica za odrasle - praktični dio

Ljudi se, osim da bi radili i educirali se, okupljaju na raznim događanjima i radi networkinga, upoznavanja novih ljudi, ali i zabave. Često se više pažnje posveti radnom dijelu programa jer se uvijek nekako očekuje da će se u ležernijoj atmosferi sudionici opustiti i zabaviti i samim time da će zabavni dio događanja proći dobro. Ponekad i najbolje isplanirane zabave mogu postati fijasko. Edukatorica Nela Perković dati će vam sve informacije o tome kako organizirati događanje o kojem se neće loše pričati dan poslije, već postići da se o njemu još dugo priča.

firmbee-com-DfMMzzi3rmg-unsplash_kvadrat

MEDIJSKA PISMENOST
Edukativna radionica za odrasle

Medijska pismenost potiče vještine kritičkog razmišljanja kako bi ljudi mogli nezavisno odabrati koje medijske sadržaje pratiti i kako interpretirati informacije koje primaju putem kanala masovnog komuniciranja. Više o medijskoj pismenosti saznajte od edukatorice Ivane Perković.

bella-the-brave-KZ-jWI55PCY-unsplash_kvadrat

GUREILLA MARKETING
Edukativna radionica za odrasle - teorijski dio

Danas je nemoguće ne primijetiti oblike gerilskog marketinga. Sa brzima razvojem tehnologije i digitalnog marketinga razvija se i gerilski način oglašavanja. Gerilski marketing, za razliku od tradicionalnog koji iziskuje veliki budžet, svoje ideje razvija uz minimalne budžete ili besplatno, a glavne značajke su mu kreativnost, inovativnost, fleksibilnost te neograničenost. Više o guerilla marketingu saznajte od edukatorice Nele Perković.

IMG_9379

5. I 6. FOKUS GRUPA

Kroz provođenje fokus grupa iskristalizirati će se realni problemi i potrebe lokalnog stanovništva i nastojat će se uspostaviti javno civilno partnerstvo u svrhu rješavanja detektiranih problema i poticanja kvalitetnije suradnje između organizacija civilnog društva, stanara i ostalih zainteresiranih pojedinaca.

IMG_1453

FORUM 13. PREDAVANJE Uloga splitskog Pazara i Peškarije u revitalizaciji centra grada

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Forumu će prisustvovati sudionici iz Pule, Zadra, Šibenika, Trogira, Splita i Dubrovnika. 

Trinaesto predavanje održat će arhitekt Dinko Peračić, docent na Fakultetu građevine, arhitekture i geodezije u Splitu, na Studiju arhitekture i urbanizma i suosnivač i član udruge Platforma 9,81 koja se bavi arhitekturom i kulturom prostora.

2C2A8528_kvadrat

PRIPREMA ZAVRŠNOG SATA
Kreativni ples za djecu

Djeca su izravna, jednostavna i iskrena, ali time i zahtjevnija jer prepoznaju kada je nešto lažno i prijetvorno. Potrebno ih je inspirirati već od malih nogu i ispuniti njihovo vrijeme dobrim i kvalitetnim sadržajima. Ples zahtijeva određenu vrstu discipline, ali isto tako nudi jako puno slobode ne samo u izražavanju već i u osjećanju vlastitog tijela. Pripremajuć izvedbu ne samo da pripremamo djecu za susret s publikom već educiramo i neke nove generacije publike.

2C2A8559_kvadrat

PRIPREMA POKAZNOG SATA
Suvremeni ples za djecu

Svaki scenski izraz pa tako i ples ima svoju veću svrhu u trenutku kad ga netko gleda, odnosno kada ima svoju publiku. Cilj mu je motivirati umjetnike, publiku i svu zainteresiranu javnost na promišljanje o koreografskim i plesnim konceptim. Za razvoj publike bitna je i njena edukacija s namjerom da proširi spoznaje o suvremenom plesu uvažavajući ga kao jednakovrijednu granu izvedbenih umjetnosti. Pokazni sat nudi jedan mali prozor u maštovitu i domišljatu izvedbenu scenu.

50_Tiramola_kvadrat

PRIPREMA IZVEDBE
Radionica za mlade

Susret nove publike i suvremenog plesa uvijek je zanimljiv, najčešće obilježen distancom zbog slabe dostupnosti suvremeno-plesnih sadržaja u javnom prostoru. Svako okruženje drugačije djeluje na plesača i time oblikuje svoj plesni leksik, estetiku i tjelesnost. Na originalan i unikatan način preskočit ćemo granice vlastitog konteksta i zakoračiti u izvedbu.

49_Tiramola_kvadrat

PRIPREMA IZVEDBE

Radionica za odrasle

Publika pri susretu s novom izvedbom započinje „komunikaciju“ sa jednim novim sustavom ideja plesnog tijela i izvedbene logike koja je specifična i nije uvijek razumljiva. Suvremeni ples često koristi nepredvidive promjene ritma, brzine i smjera, a time i neprepoznatljivu plesnu formu koja se teže identificira i povezuje sa publikom. Ono što se događa na sceni nije uvijek čitljivo na općeprihvaćen i poznat način, ali upravo ta nepredvidivost i riskantnost otkrivaju nove koreografske svjetove i plesne oblike.

51_Tiramola_kvadrat

ZAVRŠNA PREZENTACIJA

Umjetnička produkcija kreativnog i suvremenog plesa za djecu

Na kraju ove vesele plesne avanture djeca će pred publikom predočiti što su sve naučila u deset mjeseci trajanja naših plesnih radionica. Rad s djecom podrazumijeva razvoj discipline, ali i refleksa, mašte i memorije te im pomaže u svladavanju straha od javnog nastupa. Djeca će se konačno susresti sa najintrigantnijim partnerom u svom javnom nastupu, publikom. 

Umjetnička produkcija suvremeno plesnih tehnika za mlade i odrasle

Nakon deset mjeseci trajanja naših plesnih radionica polaznoci će pred publikom, svojim partnerom u javnom nastupu, uprizoriti pokrete i ispričati emotivnu, sugestivnu i živopisnu priču. 

martin-lopez-36BoGkBAFg4-unsplash_kvadrat

LIKOVNOST I FOTOGRAFIJA
Multimedijalna likovna radionica

Nekada je fotografija značila uspomenu, a danas predstavlja relevantan i moderan trend u suvremenoj umjetnosti. Fotograf postaje sinonim majstora koji, na sebi svojsteven umjetnički način, oživljava i transformira stvarnost iznenađujući pritom čak i iskusnog gledatelja.

jon-tyson-nI8YlkExQoI-unsplash

GUREILLA MARKETING
Edukativna radionica za odrasle - praktični dio

Gerilski marketing može se opisati i kao jedna vrsta umjetnosti koja koristi netradicionalne metode za postizanje tradicionalnih ciljeva. Svrha mu je da jednostavnim sredstvima ostvari veliki utjecaj i da ima hrabrosti biti nekonvencionalan. Razlikuje se od tradicionalnog načina oglašavanja jer je usko povezan i orijentiran prema ljudskim emocijama te u okolini nerijetko izaziva iznenađenje u neočekivanim situacijama i na neočekivanim mjestima. Saša Pocrnić, nagrađivani splitski dizajner vizualnih komunikacija, naučit će vas tehnike s kojima možete napraviti gerilsku marketing kampanju.

thom-milkovic-FTNGfpYCpGM-unsplash_kvadrat

COPYWRITING I COMMUNUTY MANAGEMENT
Edukativna radionica za odrasle

Što znači copywriting, kome je namijenjen, koja mu je svrha, te kako ga oblikovati i prilagoditi s obzirom na to o kojem se mediju radi. Što sve uključuje community management? Treba li u njega ulagati jednom ili kontinuirano? Kako kvalitetno koristiti community management za promoviranje vlastitog brenda, kako oblikovati oglase u skladu s digitalnim kampanjama, te najvažnije, kako izgraditi brend koristeći društvene mreže. Na ova i brojna druga pitanja odgovore će vam dati copyeriter Ana Mladina Puljak.

Novine Pokret

NOVINE "POKRET"
1. izdanje

Premijerno izdanje novina “Pokret” uredio je novinar Damir Pilić, autor koncepta je Petar Reić (OmoLab), a za grafičko rješenje zaslužna je Sandra Garber.

Pokret 2.indd

NOVINE "POKRET"
2. izdanje

Drugo izdanje novina “Pokret” uredila je novinarka Tena Erceg, autor koncepta je Petar Reić (OmoLab), a za grafičko rješenje zaslužna je Sandra Garber.

Pokret 3.indd

NOVINE "POKRET"
3. izdanje

Treže izdanje novina “Pokret” uredila je novinarka Ivana Perković, autor koncepta je Petar Reić (OmoLab), a za grafičko rješenje zaslužna je Sandra Garber.