FORUM - 8. PREDAVANJE: Prostorne i kulturne politike u povijesnoj jezgri Trogira - ima li pomaka?

30.11. | utorak | 18:00

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Osmo predavanje održat će diplomirana arheologinja i članica Građanske akcije Trogir Lujana Paraman. Tema “Prostorne i kulturne politike u povijesnoj jezgri Trogira – ima li pomaka?” donijeti će prikaz razvoja prostornih i kulturnih politika u povijesnoj jezgri Trogira s osvrtom na kvalitativni pomak u cjelovitom promišljanju problematike povijesne jezgre i njezinih stanara posljednjih nekoliko godina.

Lujana Paraman, Trogirka rođena 1984. godine, zaposlena je kao kustosica u Muzeju grada Trogira, jednoj od dvije kulturne institucije u gradu Trogiru. Nakon završetka studija, iskustvo stječe u polju zaštitne arheologije radeći na infrastrukturnim projektima diljem Hrvatske. Od 2013. godine aktivno radi na zaštiti, valorizaciji i prezentaciji kulturno-povijesne i arheološke baštine Trogira i trogirskog područja. Dugogodišnji rad u kontekstu zaštite arheološke i kulturno-povijesne baštine kao javnog interesa usko povezanog s politikama i procesima prostornog planiranja potaknuli su i interes za pitanja javnog prostora te iniciranje platforme Građanska akcija Trogir.

Građanska akcija Trogir je neformalna građanska platforma osnovna 2017. godine s ciljem razvoja građanske svijesti i participacije građana u gradu Trogiru. Zagovaračke aktivnosti platforme usmjerene su na poboljšanje kvalitete življenja u gradu, većinom kroz manje komunalne zahvate u javnom prostoru poput unaprjeđenja komunalne infrastrukture, gradskih zelenih površina i sl.