FORUM - 4. PREDAVANJE: Podrumi - kulturno splitsko podzemlje

9.11. | utorak | 18:00

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. „Podrumi – kulturno splitsko podzemlje” će biti svojevrsni podsjetnik na pojedinačne fenomene ovog fenomenalnog dijela grada, kao i razgovor o novim i starim scenarijima korištenja Podruma, na sveopće zadovoljstvo.

Mariana Bucat je arhitektica koja živi u Splitu i na Lastovu. Redovno radno mjesto joj je Arhitektonski kolektiv d.o.o. gdje više od 10 godina pokušava suvislo odgovoriti na pitanja nametnuta sveopćim urbanističkim kaosom i prostornim (ne)uređenjem. Jedna je od osnivačica i aktivna članica Udruge Dobre Dobričević, članica je Društva arhitekata Dubrovnik. Zajedno s Višnjom Kukoč, Jelenom Borotom i Moranom Ostojić organizira manifestaciju „50 godina Splita 3“. Sudjeluju na izložbama i natječajima, ponekad i s nagradom. U slobodno vrijeme piše članke za nezavisne medije. Omiljeni ‘hobi’ joj je prijavljivanje nezakonitosti u planiranju i gradnji.

Udruga Dobre Dobričević osnovana je na Lastovu. Od 2013. godine realizira raznoliki program radi stvaranja uvjeta za kvalitetniji odgoj, obrazovanje i provođenje slobodnog vremena za sve generacije Lastovaca. Kreativne radionice, tečajevi, izložbe, okrugli stolovi, koncerti, predstave, festivali, književne večeri… Prvi je partner Kina Mediteran i ima redovni zimski i ljetni kino-program. Od 2016. godine organizira interdisciplinarne radionica LA. colonia koje su dobile međunarodni karakter. Rezultati i postprodukcija radionice iz 2018. godine su bili nominirani za godišnju nagradu Hrvatske komore arhitekata za konceptualni pothvat. Od studenog 2020. Udruga provodi projekt Društveni centar Lastovo, projekt iz Prostora sudjelovanja Europskog socijalnog fonda iz „Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali“.