FORUM - 5. PREDAVANJE: Uloga arhiva DAS-a u praćenju promjena unutar stare gradske jezgre

16.11. | utorak | 18:00

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitnih za istu. Tema ovotjednog predavanja je Uloga arhiva Društva arhitekata Splita u praćenju promjena unutar stare gradske jezgre”, a isto će održati arhitektica Tea Truta, voditeljica projekta Arhiva Društva arhitekata Splita i članica Radnog tijela za urbanizam Društva arhitekata Splita. Na forumu će prikazati analizu fonda arhiva vezanog uz staru gradsku jezgru, planiranja i projekata vrijednih javnih površina te razvoja prostorno planske dokumentacije u tom prostoru s ciljem sagledavanja današnje situacije i tematiziranjem nekih novih alternativnih modela upravljanja prostora koji šire uključuju lokalnu zajednicu.

Tea Truta je diplomirana arhitektica s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Radila je u nizu arhitektonskih ureda, kao i radnica u kulturi na filmskim i kazališnim scenografijama. Surađivala je u izradi digitalne baze arhitektonskih natječaja projekta u bazi Canis, Artnet Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu. Trenutno radi na projektu Arhiva društva arhitekata Splita koji obuhvaća istraživanje i katalogizaciju projektne arhivske građe kao i njenu buduću digitalizaciju, s ciljem lakše dostupnosti zainteresiranom građanstvu, studentima, stručnjacima i istraživačima graditeljske baštine Dalmacije i Splita. Članica je Radnog tijela za urbanizam Društva arhitekata Splita s ciljem promicanja ideja i razvoja metodologije participativnog urbanizma.

Društvo arhitekata Splita kao samostalna strukovna organizacija koja pod tim nazivom postoji i djeluje od 1960. godine okuplja arhitekte, urbaniste, inženjere krajobrazne arhitekture kao i stručnjake koji se bave teorijom i kritikom arhitekture i urbanizma. Temeljni cilj udruženja je razvijanje i afirmiranje splitske i hrvatske arhitekture i urbanizma, kulture prostora i zaštite čovjekova okoliša, u skladu s etikom i užancama arhitektonskog poziva. DAS aktivno razvija nove metode popularizacije prostornih pitanja i dijeljenja znanja odnosno obrazovanja šireg građanstva kao i aktera unutar struke.