FORUM - 7. PREDAVANJE: Đardin - Zaštita, prezentacija, regulacija i funkcija gradskog parka

23.11. | utorak | 18:00

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Sedmo predavanje održat će Jana Jelavić, profesorica likovne umjetnosti, kao predstavnik Građanske inicijative za očuvanje Đardina. Ovim predavanjem cilj je potaknuti raspravu o načinima realizacije zaštite Strossmajerovog parka – Đardina, na temu “Đardin – Zaštita gradskog perivoja”.

Jana Jelavić rođena je i živi u Splitu gdje je završila 1. Gimnaziju Natko Nodilo – novinarski smjer, te Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu – profesorski studij. Zajedno sa suprugom Mariom Jelavićem osniva tvrtku koja djeluje na polju medijskih umjetnosti, marketinga i grafičkog dizajna. Živi uz sjevernu stranu Đardina, u Zagrebačkoj ulici, gdje je već dugi niz godina svjedok degradacije gradskog perivoja – jedinstvenog u urbanističkom razvoju Splita. Iz tog razloga se odlučuje na aktivističko djelovanje.

Građanska inicijativa za očuvanje Đardina započinje svoje aktivističko djelovanje od 2018. godine. Potaknuta čestim organiziranjem neprimjerenih manifestacija, koje se nikako ne bi smjele organizirati u osjetljivom prostoru najstarijeg gradskog parka, koji se ujedno nalazi i unutar područja zaštite UNESCO-a, grupa građana organizira javne prosvjede. Drže da manifestacije koje se već niz godina organiziraju unutar perivoja ugrožavaju i degradiraju ambijentalnu posebnost ovog prostora, jer sam perivoj ima puno veću kulturnu, edukativnu i  turističku vrijednost od manifestacija koje se u njemu održavaju. Kada govorimo o težnji ka zadržavanju stanovništva u starim dijelovima grada, kao i smjernicama Europske Unije da se stanovnicima omogući pristup zelenim površinama unutar europskih gradova, zaštita funkcije splitskog perivoja kao mirnog, opuštajućeg djela prirode u centru Splita ima nemjerljivu ulogu.