FORUM - 3. PREDAVANJE: Provedba EU projekata na području gradske jezgre Šibenika

2.11. | utorak | 18:00

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Treće predavanje održat će Petar Mišura, voditelj projekata financiranih iz EU fondova i pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Tema ovotjedne tribine „Provedba EU projekata na području gradske jezgre Šibenika” je potaknuti razgovor o posebnom programu iz EU fondova ili nacionalnih fondova za projekte u zaštićenim gradskim jezgrama. Zaštićene povijesne jezgre imaju točno definirane granice, posebne otežavajuće uvjete poslovanja i stalnog stanovanja, dok s druge strane predstavljaju atrakcijsku osnovu za turiste i posjetitelje uslijed čega su izloženi turistifikaciji i gubitku funkcije stalnog stanovanja. Primjerima različitih projekata Grada Šibenika financiranih iz EU fondova prezentirat će se iskustva i rezultati te zaključci o potrebi uspostave novog posebnog programa koji bi trebao obuhvatiti zaštićene povijesne jezgre.

Petar Mišura završio u rodnom Šibeniku osnovnu školu i gimnaziju. U Zagrebu završava Ekonomski fakultet i upisuje Poslijediplomski studiji «Financije i bankarstvo»,  a zatim na Ekonomskom fakultetu u Splitu doktorski studiji „Ekonomija“ Ekonomskog  fakulteta Sveučilišta u Splitu. U početku radi u Državnom zavodu za statistiku, zatim Jadranskoj banci i Hrvatskom telekomu gdje završava dodatne edukacija s područja vođenja projekata. 2011. godine postaje prvi pročelnik novoosnovanog upravnog odjela grada Šibenika za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj gdje ostaje raditi do danas. Od 2013- do 2018 kao pomoćnik pročelnika a od  travnja 2018. godine kao v.d pročelnika, od 2019. ponovo pročelnik.

S uspostavom Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj se pokreće val prijava projekata na pred pristupne fondove, a po ulasku u Europsku uniju i strukturne fondove. Kao projekt manager vodi Intermodal, JEWEL, Curioseaty, RetaiLink ,SHARE,STEP -UP, KAIROS, Hrvatski centar koralja Zlarin, Revitalizaciju područja tvrđave sveti Ivana i Centar za nove tehnologije i poduzetništvo – Trokut. Sudjeluje u obnovi sve tri šibenske tvrđave Sv. Mihovila, Sv.Ivana i Barone (Šubićevac). Samostalno priprema, prijavljuje i vodi najveći gradski projekt Integrirana mobilnost na području grada Šibenika.

Tijekom godina težište rada polako ali ustrajno mijenja od ekonomije (računovodstvo, financije) do obnove i upravljanja procesima revitalizacije kulturne baštine i zaštićenih gradskih područja. Spajajući znanja iz ekonomije te upravljana  projektima naučenim u   privatnom sektoru sa potrebom javnog sektora, koji uvijek oskudijeva potrebnim sredstvima, uspješno realizira projekte obnove kulturne baštine sredstvima fondova EU modelom koji se bazira na održivosti i participativnom pristupu dionika. Obavlja niz funkcija od gradskog, županijskog vijećnika, predsjednika Turističke zajednice grada Šibenika i člana nadzornih odbora poduzeća.