FORUM - 1. PREDAVANJE: Održiva mobilnost u staroj gradskoj jezgri i kontaktnoj zoni grada Splita -problemi i mogućnosti

5.10.| utorak | 19:00

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Prvo predavanje održat će magistar sociologije Mateo Gudić, a tema predavanja je  “Održiva mobilnost u staroj gradskoj jezgri i kontaktnoj zoni grada Splita – problemi i mogućnosti”. 

Mateo Gudić zaposlen je u jednoj od vodećih svjetskih tvrtki specijaliziranih za prometno inženjerstvo, posebice u domeni javnog prijevoza i održive mobilnosti. Njegova ekspertiza u raznim infrastrukturnim projektima je mikrosimulacijsko modeliranje urbanih prometnih sustava. Prethodno radno iskustvo stekao je u području zaštite okoliša. Dodatno se educirao na području održivog urbanog planiranja na tehničkom sveučilištu Delft (Nizozemska), te zaštite kulturne baštine na međunarodnom sveučilištu Symbiosis (Pune, Indija). Član je udruge Teserakt s kojom je radio na razvijanju projekta očuvanja modernističkog naslijeđa Splita 3, s naglaskom na mrežu pješačkih ulica (Split 3.21.). Također, aktivan je član Radnog tijela za urbanizam Društva arhitekata Splita.

Udruga Teserakt za interdisciplinarna istraživanja osnovana je 2011. godine u Splitu s ciljem demokratizacije odlučivanja o javnim urbanim prostorima i razvijanja modela sudioničkog upravljanja kulturnom baštinom. Čine je uglavnom sociolozi i arhitekti, uz podršku niza drugih vezanih struka. Seriji projektnih aktivnosti – od akcijskih istraživanja, radionica, izložbi, predavanja do javnih panela i tribina – temeljni je cilj okupiti različite dionike u gradu: predstavnika građana, stručnjaka, političkih opcija, civilnog društva i poduzetnika, ne bi li iz pojedinačnih pozicija ispregovarali zajednički, održivi interes u prostoru.