FORUM - 2. PREDAVANJE: Priručnik za stanare

19.10.| utorak | 18:00

Cilj foruma je potaknuti dijalog o stvarnim potrebama u lokalnoj zajednici, te iznošenje ideja i prijedloga na odluke bitne za istu. Drugo predavanje održat će Žarko Matijević, predsjednik Vijeća gradskog kotara Grad, a tema predavanja je “Priručnik za stanare”. Isti je zamišljen kao pomoć stanarima u rješavanju problema s kojima se suočavaju u svakodnevnim situacijama. Sadrži opise brojnih postupaka, različita poglavlja (socijalna skrb, komunalni red, otpad, servisne informacije…) kao i kontakt podatke nadležnih službi i različitih organizacija. U izradu je sami predavač potpuno volonterski uložio više mjeseci rada, bezbroj razgovora i istraživanja. Zbog kronične netransparentnosti brojnih službi, ovaj priručnik se nužno stalno ažurira i podložan je dnevnim promjenama. Ponekad su te promjene rezultat propitivanja i odražavaju dobivena tumačenja, a ponekad su posljedica izmijenjenih propisa i postupaka koje određuju tijela uprave. Za sada je dostupan na web stranici kotara Grad, a planirano je i tiskano izdanje. Po predavanju će se otvoriti rasprava, a svi prijedlozi za nadogradnju sustava su dobrodošli!

Žarko Matijević rođen je u Splitu 1954. godine, gdje je završio klasičnu gimnaziju „Natko Nodilo” te Višu ekonomsku školu. Od početka srednje škole bavi se prevođenjem (Engleski), ne zapuštajući ga kao svoju najjaču vještinu. Do rata je radio kao financijer u PIS-u, dok je isti proveo prevodeći za Europsku promatračku misiju i civilne predstavnike hrvatskih vlasti, uglavnom iza neprijateljskih linija. Idućih 15 godina vodi vlastitu tvrtku za upravljanje i razvijanje ljudskih resursa, a mirovinu dočekuje kao turistički vodič. Jedan je od osnivača Udruge Get, član nezavisne kvartovske liste Dobri-Get te aktualni predsjednik Vijeća gradskog kotara Grad, čiji se uspješni mandat polagano privodi kraju. Živi doslovno u istočnom zidu Dioklecijanove palače te se smatra privilegiranim, usprkos brojnim problemima koji tište kako njega, tako i njegove susjede.

Dobri-Get je nezavisna lista sastavljena od ekipe stanara sa područja gradskog kotara Grad (naselja Dobri i Get odnosno Grad), kojoj su područje djelovanja lokalne politike s naglaskom na komunalu i društvene aktivnosti. Nedostatak kotarskih prostorija za stanare poslužio je kao okidač za sudjelovanja na političkoj mikrorazini. Kao relativni pobjednici izbora, uspješno izvršavaju glavno obećanje „Vratimo kotar stanarima!” u obliku izborene i suvremeno uređene fronte na Rivi. Okrenuti su zajednici te u suradnji s Gradom Splitom grade igralište za djecu u ulici Ljudevita posavskog, a samostalno opremaju park Kruševića gumno rasvjetom i modernim sustavom navodnjavanja, kao i sadnjom dodatne hortikulture. Mikrolakacijama u prostoru se bave pomalo progresivnim i provokativnim, ali i sistematičnim pristupom te uređuju dizajnerski i po mjeri klupe u Ćiril-metodovoj ulici ugravirajući pri tom naziv kotara kao trag u vremenu, a za išarani i zapušteni zid pored vrtića Adriana angažiraju akademskog slikara Vinka Barića, poznatog po svom otkaćenom pristupu i kao rezultat dobivaju 40-metarski šareni mural pun životinjskih i ponekog osebujnog ljudskog lika. Kao kanal komunikacije afirmiraju kotarsku web stranicu, na kojoj razvijaju zaista inovativan alat u obliku Priručnika za stanare o čemu će riječ biti na ovom predavanju.