OSNOVE SUVREMENEOG PLESA 1 -Radionica za mlade do 17. g

17.5.| ponedjeljak | 18:00

19.5.| srijeda | 18:00

24.5.| ponedjeljak | 18:00

29.5.| subota | 18:00

Radionice suvremenog plesa za mlade otkrivaju svu ljepotu, slobodu i izražajnost suvremeno plesnog izričaja. Vraćamo se osnovama suvremenog plesa, temeljnim tjelesnim obrascima kretanja, uz korištenje znanja iz drugih tjelesnih metoda i praksi, primjerice Yoga ili Tai Chi.

Naglasak je na učenju i stjecanju iskustva o raznolikim mogućnostima tijela u pokretu.

Sat započinjemo kratkim predstavljanjem, razgovorom o suvremenom plesu te kratkom igrom upoznavanja. Slijede vježbe opuštanja i usredotočeno zagrijavanje tijela, bilo u dodiru s podom (Floor work) ili u uspravnom položaju. Učit ćemo o pojmovima poput gravitacije, težine, suspenzije ili inercije tijela, težišta ili oslonca tijela, a sve to kroz niz logično strukturiranih plesnih sekvenci. Bavimo se i anatomijom vlastitog tijela, vizualizacijom pojedinih tjelesnih struktura, kao i njegovim organskim poveznicama. Skeletna struktura nam služi kao polažište u istraživanje pokreta odnosno kretanja. Razvijamo različite kvalitete pokreta, izražajnost, preciznost, ali i fleksibilnost; otkrivamo muzikalnost i dinamičnost tijela u kretanju kroz niz plesnih etida, kako bismo izgradili svijest i povjerenje u vlastito tijelo. Završetak sata uključuje zajedničko opuštanje i razgovor o iskustvu proživljenog rada.

Osnovama suvremenog plesa započinjemo putovanje na kojem ćemo otkriti nove kreativne prostore unutar i izvan tijela, s ciljem razvijanja autentičnog i funkcionalnog pokreta.

Karolina Šuša je plesna i izvedbena umjetnica. Obožava tijelo i njegove manifestacije, poglavito pokret i glas. Ima široku maštu koja donosi katkad plesne, katkad poetske prijedloge. Voli dramaturgiju svakodnevice i kazališnu stranu života. Od ovih bitnih stvari završila je Filozofski fakultet u Zagrebu kao anglistica i komparatistica, zaslužila status samostalne umjetnice 2011. godine. U kazališnim produkcijama u zemlji i inozemstvu sudjelovala je primarno kao izvođačica. Neke od najdražih predstava koje je izvodila su joj Đubrad prokleta! Natalije Manojlović i TRAS studija, Madam Butterfly Senke Bulić i Vladimira Smuda i Other Myths Jonaha Bokaera s kojom je nastupala diljem Europe i SAD-a. Najbogatije kazališno i životno iskustvo dobila je turnejom na drvenom jedrenjaku imena Amara Zee kanadske kazališne trupe Caravan Stage Company Dunavom i Crnim morem, od Beča sve do Istanbula. Karolina je radila kao koreografkinja i asistentica za scenski pokret u HNK Varaždin i HNK Split. Podučavala je suvremeni ples u studiju Sjene u Šibeniku i pokret u dramskom studiju Play Drama u Splitu. Suosnivačica je TRAS kolektiva, plesne trupe okupljene oko ideje produkcije vlastitih radova i pozivanja autora na suradnju, tj. izvrtanja hijerarhije uobičajene prakse. Autorica je ‘džepnog mjuzikla’ Cabaret à la carte, trupe glazbenika i plesača, u kojem pjeva, pleše, piše, koreografira, producira. 2016. godine bila je rezidencijalna umjetnica Watermill Centera velikog američkog redatelja Roberta Wilsona.