OSNOVE IZVEDBE - Radionica za mlade do 17 godina

9.9. | četvrtak | 19:00
16.9. | četvrtak | 19:00
23.9. | četvrtak | 19:00
30.9. | četvrtak | 19:00

Radionice suvremenog plesa za mlade otkrivaju svu ljepotu, slobodu i izražajnost suvremeno plesnog izričaja. Vraćamo se osnovama suvremenog plesa, temeljnim tjelesnim obrascima kretanja, uz korištenje znanja iz drugih tjelesnih metoda i praksi, primjerice Yoga ili Tai Chi.

Nakon učenja o osnovama tehnike i improvizacije u suvremenom plesu i usvajanja kratke koreografije, započet ćemo s vježbanjem još jednog važnog aspekta plesa: izvedbe.

Prvo ćemo se dobro ugrijati i istegnuti, proći generalne vježbe agilnosti i propriocepcije, a nakon toga proći nekoliko poznatihtehničkih elemenata i poznatu sekvencu, kako bismo pripremili temeljne elemente za vježbe izvedbe.

Radit ćemo na svjesnosti, glavnom alatu izvedbe, potom na fokusu, na razbijanju treme, na tijelu koje se nužno mijenja pod pogledom publike. Potom ćemo pokušati primijeniti vježbe koje smo radili na samu sekvencu koju već znamo.

Također ćemo raditi s čulima vida, sluha, dodira, kao i sa svim slučajnim sitnim događajima koji su mogući tijekom izvedbe, a koji za izvođače predstavljaju impuls za rad.

Sudjelovanje na radionici je besplatno i nije potrebno nikakvo plesno iskustvo.

Karolina Šuša je plesna i izvedbena umjetnica. Obožava tijelo i njegove manifestacije, poglavito pokret i glas. Ima široku maštu koja donosi katkad plesne, katkad poetske prijedloge. Voli dramaturgiju svakodnevice i kazališnu stranu života. Od ovih bitnih stvari završila je Filozofski fakultet u Zagrebu kao anglistica i komparatistica, zaslužila status samostalne umjetnice 2011. godine. U kazališnim produkcijama u zemlji i inozemstvu sudjelovala je primarno kao izvođačica. Neke od najdražih predstava koje je izvodila su joj Đubrad prokleta! Natalije Manojlović i TRAS studija, Madam Butterfly Senke Bulić i Vladimira Smuda i Other Myths Jonaha Bokaera s kojom je nastupala diljem Europe i SAD-a. Najbogatije kazališno i životno iskustvo dobila je turnejom na drvenom jedrenjaku imena Amara Zee kanadske kazališne trupe Caravan Stage Company Dunavom i Crnim morem, od Beča sve do Istanbula. Karolina je radila kao koreografkinja i asistentica za scenski pokret u HNK Varaždin i HNK Split. Podučavala je suvremeni ples u studiju Sjene u Šibeniku i pokret u dramskom studiju Play Drama u Splitu. Suosnivačica je TRAS kolektiva, plesne trupe okupljene oko ideje produkcije vlastitih radova i pozivanja autora na suradnju, tj. izvrtanja hijerarhije uobičajene prakse. Autorica je ‘džepnog mjuzikla’ Cabaret à la carte, trupe glazbenika i plesača, u kojem pjeva, pleše, piše, koreografira, producira. 2016. godine bila je rezidencijalna umjetnica Watermill Centera velikog američkog redatelja Roberta Wilsona.