OSNOVE KOREOGRAFIJE - Radionica za mlade do 17 godina

8.7. | četvrtak | 19:30
8.7. | četvrtak | 20:30
15.7. | četvrtak | 19:30
22.7. | četvrtak | 19:30

Radionice suvremenog plesa za mlade otkrivaju svu ljepotu, slobodu i izražajnost suvremeno plesnog izričaja. Vraćamo se osnovama suvremenog plesa, temeljnim tjelesnim obrascima kretanja, uz korištenje znanja iz drugih tjelesnih metoda i praksi, primjerice Yoga ili Tai Chi.

Nakon što smo usvojili bazične principe kretanje u suvremenom plesu, nastavit ćemo s vježbanjem tehnike, te ući u osnove koreografije. Polaznicima ćemo predstaviti način na koji se u stvaranju koreografije, i kasnije predstave, dolazi do materijala. Kroz jednostavne vježbe kratkih improvizacija dolazit ćemo do autentičnih pojedinačnih sekvenci. Gledat ćemo svaki pojedini solo i naučiti davati povratnu informaciju, to jest verbalizirati što smo vidjeli, te dati uputu o mogućoj razradi materijala. Varirat ćemo sekvence i slagati ih u logične sljedove, a potom ih svi naučiti. Na ovaj način doći ćemo do kolektivne koreografije koje smo svi autori.

Otkriti ćemo i na koji način glazba utječe na karakter i kvalitetu pokreta, koje tehničke zahtjeve materijal stavlja pred nas, te na koji dio plesne tehnike treba staviti naglasak.

Anatomski pravilno, fizički sigurno i kreativno ispunjeno zamišljamo ovu srpanjsku radionicu.

Karolina Šuša je plesna i izvedbena umjetnica. Obožava tijelo i njegove manifestacije, poglavito pokret i glas. Ima široku maštu koja donosi katkad plesne, katkad poetske prijedloge. Voli dramaturgiju svakodnevice i kazališnu stranu života. Od ovih bitnih stvari završila je Filozofski fakultet u Zagrebu kao anglistica i komparatistica, zaslužila status samostalne umjetnice 2011. godine. U kazališnim produkcijama u zemlji i inozemstvu sudjelovala je primarno kao izvođačica. Neke od najdražih predstava koje je izvodila su joj Đubrad prokleta! Natalije Manojlović i TRAS studija, Madam Butterfly Senke Bulić i Vladimira Smuda i Other Myths Jonaha Bokaera s kojom je nastupala diljem Europe i SAD-a. Najbogatije kazališno i životno iskustvo dobila je turnejom na drvenom jedrenjaku imena Amara Zee kanadske kazališne trupe Caravan Stage Company Dunavom i Crnim morem, od Beča sve do Istanbula. Karolina je radila kao koreografkinja i asistentica za scenski pokret u HNK Varaždin i HNK Split. Podučavala je suvremeni ples u studiju Sjene u Šibeniku i pokret u dramskom studiju Play Drama u Splitu. Suosnivačica je TRAS kolektiva, plesne trupe okupljene oko ideje produkcije vlastitih radova i pozivanja autora na suradnju, tj. izvrtanja hijerarhije uobičajene prakse. Autorica je ‘džepnog mjuzikla’ Cabaret à la carte, trupe glazbenika i plesača, u kojem pjeva, pleše, piše, koreografira, producira. 2016. godine bila je rezidencijalna umjetnica Watermill Centera velikog američkog redatelja Roberta Wilsona.