POKRET, IZGLED I OSJEĆAJI - Suvremeni ples za djecu

13.1.| četvrtak | 19:00
14.1.| petak | 19:00
20.1.| četvrtak | 19:00
27.1.| četvrtak | 19:00

Radionice suvremenog plesa za mlade otkrivaju svu ljepotu, slobodu i izražajnost suvremeno plesnog izričaja. Vraćamo se osnovama suvremenog plesa, temeljnim tjelesnim obrascima kretanja, uz korištenje znanja iz drugih tjelesnih metoda i praksi, primjerice Yoga ili Tai Chi.

Nakon učenja o osnovama tehnike i improvizacije u suvremenom plesu, usvajanja kratke koreografije i vježbanja izvedbe, proučavanja sprege tijela i glasa, smještanja tijela u prostor te igre u svakoj dobi, u siječnju promišljamo osjećaj tijela naspram vanjskog dojma tijela.

Nakon uobičajenih vježbi zagrijavanja i istezanja i pripreme tijela za sat, pristupit ćemo improvizacijskim vježbama koje se temelje na somatskim praksama. To su one vježbe koje naglasak stavljaju na osjećaj koji imamo u tijelu dok se krećemo. Organizirat ćemo kratku improvizaciju baziranu na osjećaju i glazbi, a potom vidjeti kako iż improvizacije organizirati kratku koreografiju koja će ‘dobro izgledati’. Razgovarat ćemo o razlici između ova dva plesa i vidjeti što je djeci bilo draže. U vrijeme kada društvene mreže u životima mladih igraju ključnu ulogu, i tijelo se prezentira u 2D obliku s mnogo prepravki, važno je u ranoj dobi osvijestiti autentičnost, moć i neponovljivost svakog tijela, kao i to kako je lijepo dobro se osjećati u svom tijelu!

Anatomski pravilno, fizički sigurno, kreativno ispunjeno – tako zamišljamo siječanj u Centru Solar.

Karolina Šuša je plesna i izvedbena umjetnica. Obožava tijelo i njegove manifestacije, poglavito pokret i glas. Ima široku maštu koja donosi katkad plesne, katkad poetske prijedloge. Voli dramaturgiju svakodnevice i kazališnu stranu života. Od ovih bitnih stvari završila je Filozofski fakultet u Zagrebu kao anglistica i komparatistica, zaslužila status samostalne umjetnice 2011. godine. U kazališnim produkcijama u zemlji i inozemstvu sudjelovala je primarno kao izvođačica. Neke od najdražih predstava koje je izvodila su joj Đubrad prokleta! Natalije Manojlović i TRAS studija, Madam Butterfly Senke Bulić i Vladimira Smuda i Other Myths Jonaha Bokaera s kojom je nastupala diljem Europe i SAD-a. Najbogatije kazališno i životno iskustvo dobila je turnejom na drvenom jedrenjaku imena Amara Zee kanadske kazališne trupe Caravan Stage Company Dunavom i Crnim morem, od Beča sve do Istanbula. Karolina je radila kao koreografkinja i asistentica za scenski pokret u HNK Varaždin i HNK Split. Podučavala je suvremeni ples u studiju Sjene u Šibeniku i pokret u dramskom studiju Play Drama u Splitu. Suosnivačica je TRAS kolektiva, plesne trupe okupljene oko ideje produkcije vlastitih radova i pozivanja autora na suradnju, tj. izvrtanja hijerarhije uobičajene prakse. Autorica je ‘džepnog mjuzikla’ Cabaret à la carte, trupe glazbenika i plesača, u kojem pjeva, pleše, piše, koreografira, producira. 2016. godine bila je rezidencijalna umjetnica Watermill Centera velikog američkog redatelja Roberta Wilsona.