SUVREMENO PLESNA TEHNIKA 1 - Radionica za mlade

7.6. | ponedjeljak | 18:00
14.6. | ponedjeljak | 18:00
21.6. | ponedjeljak | 18:00
28.6. | ponedjeljak | 18:00

Nakon upoznavanja s polaznicima, te prethodnom radionicom teorije i onoga što mislimo ili osjećamo da je suvremeni ples fokus stavljamo na trening plesne tehnike. Zaranjamo u prvi stupanj, polako počinjemo osviještavati tijelo. Raznim motoričkim radnjama pokušat ćemo isprovocirati svoja osjetila, nagovoriti naše uspavane ćelije da se probude, da stvore nove ili probude neke stare putanje i obrasce kretanja. Polazna točka i fokus ove radionice je tijelo, ali istovremeno ćemo  malo proučiti i prostor. Što se nalazi ispod, iznad ili oko nas? Koja je svrha poda ili tla osim što hodamo po njemu? Koliko se zaista osjećamo daleko od tla, koliko se bojimo „visine“ i pada na tlo?

Suvremeni ples često koristi podlogu kao „mjesto radnje“. Vladanje ulascima i izlascima te prolascima kroz pod je ključno u razvoju tehnike. S obzirom da je ovo početni stupanj bazirat ćemo se na osnovama i funkcionalnim, sigurnim kretnjama. Ove sigurne kretnje nam nisu ništa strano, dapače, nesvjesno ih koristimo cijeli život. Već kao bebe koje se okreću u krevetiću, pokušavaju sjesti, puzati, a kasnije i ustati, koristili smo sve ove obrasce kretanja s lakoćom i ne razmišljajući o tome.

Sa svakim susretom vraćat ćemo se u ovu dječju fazu, te polako i sigurno osviještavati tijelo i kretnje koje će nam kasnije biti potrebne i sigurne za korištenje unutar plesnih sekvenci.

Nikakvo prethodno znanje nije potrebno, samo želja za istraživanjem, te spremnost na otvorenost i igru.

Lucija Zalović odrasta u Zadru, gdje stječe bazu plesnog iskustva kroz različita plesna studija različitih stilova, ali ponajviše Zadarski plesni ansambl i pedagoge od kojih mogu izdvojiti Nives Šimatović Predovan, Stošiju Zrinski, Ivu Burčul i Sanju Petrovski kao najveći utjecaj. (1996.god. – 2011.god)

Preseljenjem u Split 2014.god. uključuje se u Gradsko kazalište mladih na plesni odjel „Studio za igru,pokret i ples“ pod tadašnjim vodstvom Nele Sisarić. Usmjerenje studia je prvenstveno bilo kazalište, rad sa djecom i za djecu, izvedbeni program i suvremeni ples. Nešto kasnije te godine, uz mentorstvo Nele Sisarić počinje i voditi grupe djece u studiu, a kasnije i odraslih.

Paralelno sa Studiom, dobiva na korištenje prostor „Plava dvorana“ u Domu mladih, Split. Tamo djeluje samostalno. Djelovanje u toj dvorani bilo je usmjereno na uglavnom samostalnu edukaciju i  razvoj  plesnih tehnika, proučavanja pokreta i načina kretanja, ali i na suradnju sa tadašnjim hip hop grupama „Style force kolektiv“. U ovom razdoblju uz rad u Studiu, te asistiranje Neli Sisarić pri organizaciji predstava i radionica pri „IKS Festivalu“,  ujedno pohađa i raznorazne plesno – akrobatske radionice, te povremeno radi sa Kristinom Lovrić na usavršavanju plesne tehnike. (2015. god – 2016. god) 

Kasnije studio dobiva novo ime: „Inovativno kazalište za djecu i mlade KIN KIN“, te se seli i na novu lokaciju. Ovdje nastavlja svoj pedagoški ali sad već i autorski rad pri asistiranju Neli Sisarić i Kristini Lovrić na projektu „Normanologija“. (2016. god – 2017. god) 

2017.godine priključuje se radu plesne udruge „Tiramola“, prvo kao član i izvođač, a vrlo brzo i kao asistent koreografije, koautor, autor, koreograf i plesni pedagog. (2017.god-2020.god)