TIJELO I EMOCIJA - Kreativni ples za djecu

2.12.| četvrtak | 17:45
3.12.| petak | 17:45
9.12.| četvrtak | 17:45
10.12.| petak | 17:45

Kreativno – odgojni ples utječe na cjelokupni razvoj djeteta, njegovu osobnost. Tijelo u pokretu razvija kinestetički senzibilitet, potiče stvaralački pristup pokretu i plesu te kreativno izražavanje i komunikaciju putem plesnog pokreta. Razvija se smisao za estetiku pokreta, usavršava motorički aspekt kretanja, potiče koncentraciju, opservaciju i pamćenje, te samodisciplinu i usredotočenost, međusobno uvažavanje i suradnju pokretom. Iz sveg navedenog možemo zaključiti da ples ima veliki značaj u predškolskoj dobi djeteta. On je čuvar mentalnog i psihičkog zdravlja djece.

Nakon upoznavanja s tijelom, pokretom, glazbom, prostorom, podom i mogućnošću greške, memoriji, u osmoj radionici pridat ćemo veću pozornost emociji. Nakon uobičajenih pripremnih vježbi zagrijavanja, istezanja i koordinacije, kao i ponavljanja već naučenih nacina kretanja koje stimuliraju dječju maštu i autentičnost, prvi ćemo put govoriti o osjećajima. Kakvi smo kad smo sretni? Kako se krećemo? Kakvi smo kad smo ljuti? Kakav bi to pokret bio? U plesnom vokabularu ovo su tzv. kvalitete koje ćemo svakako bazirati na kvaliteti emocije koje dijete poznaje. Ovomjesečna radionica najbliža je terapeutskom radu dosad. Primijetili smo da se rapidno smanjuje trajanje koncentracije kod djece. Vjerujemo da će im razgovor o osjećajima i mogućnost da ih izraze dobro doći u svakodnevnom životu. Tražit ćemo i glazbu koja odgovara ovim raspoloženjima i uvjeriti se da glazba uvelike pomaže da kroz pokret izrazimo stanja i emocije.

Anatomski pravilno, fizički sigurno, kreativno ispunjeno – tako zamišljamo prosinac u Centru Solar.

Karolina Šuša je plesna i izvedbena umjetnica. Obožava tijelo i njegove manifestacije, poglavito pokret i glas. Ima široku maštu koja donosi katkad plesne, katkad poetske prijedloge. Voli dramaturgiju svakodnevice i kazališnu stranu života. Od ovih bitnih stvari završila je Filozofski fakultet u Zagrebu kao anglistica i komparatistica, zaslužila status samostalne umjetnice 2011. godine. U kazališnim produkcijama u zemlji i inozemstvu sudjelovala je primarno kao izvođačica. Neke od najdražih predstava koje je izvodila su joj Đubrad prokleta! Natalije Manojlović i TRAS studija, Madam Butterfly Senke Bulić i Vladimira Smuda i Other Myths Jonaha Bokaera s kojom je nastupala diljem Europe i SAD-a. Najbogatije kazališno i životno iskustvo dobila je turnejom na drvenom jedrenjaku imena Amara Zee kanadske kazališne trupe Caravan Stage Company Dunavom i Crnim morem, od Beča sve do Istanbula. Karolina je radila kao koreografkinja i asistentica za scenski pokret u HNK Varaždin i HNK Split. Podučavala je suvremeni ples u studiju Sjene u Šibeniku i pokret u dramskom studiju Play Drama u Splitu. Suosnivačica je TRAS kolektiva, plesne trupe okupljene oko ideje produkcije vlastitih radova i pozivanja autora na suradnju, tj. izvrtanja hijerarhije uobičajene prakse. Autorica je ‘džepnog mjuzikla’ Cabaret à la carte, trupe glazbenika i plesača, u kojem pjeva, pleše, piše, koreografira, producira. 2016. godine bila je rezidencijalna umjetnica Watermill Centera velikog američkog redatelja Roberta Wilsona.