TIJELO I GREŠKA - Kreativni ples za djecu

7.10. | četvrtak | 17:45
14.10. | četvrtak | 17:45
21.10. | četvrtak | 17:45
28.10. | četvrtak | 17:45

Kreativno – odgojni ples utječe na cjelokupni razvoj djeteta, njegovu osobnost. Tijelo u pokretu razvija kinestetički senzibilitet, potiče stvaralački pristup pokretu i plesu te kreativno izražavanje i komunikaciju putem plesnog pokreta. Razvija se smisao za estetiku pokreta, usavršava motorički aspekt kretanja, potiče koncentraciju, opservaciju i pamćenje, te samodisciplinu i usredotočenost, međusobno uvažavanje i suradnju pokretom. Iz sveg navedenog možemo zaključiti da ples ima veliki značaj u predškolskoj dobi djeteta. On je čuvar mentalnog i psihičkog zdravlja djece.

Nakon upoznavanja s tijelom, pokretom, glazbom, prostorom i podom, u šestoj radionici pridat ćemo veću pozornost grešci. Naime, u obrazovnom sustavu koji poznajemo, greška se izbjegava, ne dopušta, ‘izbija’ iz pojedinca. Na jedan način je tabu. Međutim, u formativnom razdoblju, greška je sastavni dio učenja i svakog ljudskog iskustva, ona se ugrađuje u osobnost i doprinosi autentičnosti pojedinca. Ona proizvodi kreativne svjetove. Stoga, u potrazi za autentičnim izrazom, jednostavnim ćemo vježbama poticati onaj pokret koji ‘nam dolazi’, onaj koji nije ‘ispravan’ ili ‘neispravan’. Uz to ćemo, naravno, raditi na razgibanosti, ugrijanosti, maštovitosti, efikasnosti i zaigranosti dječjih tijela.

Na taj način učit ćemo prigrliti grešku, što vjerujemo da je osim plesne i važna životna škola.

Anatomski pravilno, fizički sigurno, kreativno ispunjeno – tako zamišljamo listopad u Centru Solar.

Karolina Šuša je plesna i izvedbena umjetnica. Obožava tijelo i njegove manifestacije, poglavito pokret i glas. Ima široku maštu koja donosi katkad plesne, katkad poetske prijedloge. Voli dramaturgiju svakodnevice i kazališnu stranu života. Od ovih bitnih stvari završila je Filozofski fakultet u Zagrebu kao anglistica i komparatistica, zaslužila status samostalne umjetnice 2011. godine. U kazališnim produkcijama u zemlji i inozemstvu sudjelovala je primarno kao izvođačica. Neke od najdražih predstava koje je izvodila su joj Đubrad prokleta! Natalije Manojlović i TRAS studija, Madam Butterfly Senke Bulić i Vladimira Smuda i Other Myths Jonaha Bokaera s kojom je nastupala diljem Europe i SAD-a. Najbogatije kazališno i životno iskustvo dobila je turnejom na drvenom jedrenjaku imena Amara Zee kanadske kazališne trupe Caravan Stage Company Dunavom i Crnim morem, od Beča sve do Istanbula. Karolina je radila kao koreografkinja i asistentica za scenski pokret u HNK Varaždin i HNK Split. Podučavala je suvremeni ples u studiju Sjene u Šibeniku i pokret u dramskom studiju Play Drama u Splitu. Suosnivačica je TRAS kolektiva, plesne trupe okupljene oko ideje produkcije vlastitih radova i pozivanja autora na suradnju, tj. izvrtanja hijerarhije uobičajene prakse. Autorica je ‘džepnog mjuzikla’ Cabaret à la carte, trupe glazbenika i plesača, u kojem pjeva, pleše, piše, koreografira, producira. 2016. godine bila je rezidencijalna umjetnica Watermill Centera velikog američkog redatelja Roberta Wilsona.