TIJELO I OKOLINA - Kreativni ples za djecu

5.8.| četvrtak | 18:30
12.8.| četvrtak | 18:30
19.8.| četvrtak | 18:30
26.8.| četvrtak | 18:30

Kreativno – odgojni ples utječe na cjelokupni razvoj djeteta, njegovu osobnost. Tijelo u pokretu razvija kinestetički senzibilitet, potiče stvaralački pristup pokretu i plesu te kreativno izražavanje i komunikaciju putem plesnog pokreta. Razvija se smisao za estetiku pokreta, usavršava motorički aspekt kretanja, potiče koncentraciju, opservaciju i pamćenje, te samodisciplinu i usredotočenost, međusobno uvažavanje i suradnju pokretom. Iz sveg navedenog možemo zaključiti da ples ima veliki značaj u predškolskoj dobi djeteta. On je čuvar mentalnog i psihičkog zdravlja djece.

Nakon upoznavanja s tijelom, pokretom i glazbom, u četvrtoj radionici pridodat ćemo veću pozornost prostoru. Prostor je osnovna zadatost svakog pokreta i ključni element svjesnosti svakog plesača. S ovim uzrastom još ne možemo govoriti o lijevom i desnom, ali možemo govoriti o blizu, daleko, na podu, visoko visoko gore i slično. Proširujući vokabular mogućih smjerova pokretanja kroz igru, učit ćemo na koji način možemo koristiti zadatost određenog prostora kako bismo obogatili svoj ples.

Radit ćemo i sa prostornošću i smjerovima u samom tijelu, osobito kroz načine kretanja određenih životinja i prirodnih pojava.

Također ćemo pokušati dati na važnosti drugim tijelima u prostoru. Pazit ćemo da ne ulazimo jedni drugima u prostor, da svatko dobije svoju priliku za izražavanje.

Anatomski pravilno, fizički sigurno, kreativno ispunjeno – tako zamišljamo kolovoz u Centru Solar.

Sudjelovanje na radionici je besplatno i nije potrebno nikakvo plesno iskustvo.

Karolina Šuša je plesna i izvedbena umjetnica. Obožava tijelo i njegove manifestacije, poglavito pokret i glas. Ima široku maštu koja donosi katkad plesne, katkad poetske prijedloge. Voli dramaturgiju svakodnevice i kazališnu stranu života. Od ovih bitnih stvari završila je Filozofski fakultet u Zagrebu kao anglistica i komparatistica, zaslužila status samostalne umjetnice 2011. godine. U kazališnim produkcijama u zemlji i inozemstvu sudjelovala je primarno kao izvođačica. Neke od najdražih predstava koje je izvodila su joj Đubrad prokleta! Natalije Manojlović i TRAS studija, Madam Butterfly Senke Bulić i Vladimira Smuda i Other Myths Jonaha Bokaera s kojom je nastupala diljem Europe i SAD-a. Najbogatije kazališno i životno iskustvo dobila je turnejom na drvenom jedrenjaku imena Amara Zee kanadske kazališne trupe Caravan Stage Company Dunavom i Crnim morem, od Beča sve do Istanbula. Karolina je radila kao koreografkinja i asistentica za scenski pokret u HNK Varaždin i HNK Split. Podučavala je suvremeni ples u studiju Sjene u Šibeniku i pokret u dramskom studiju Play Drama u Splitu. Suosnivačica je TRAS kolektiva, plesne trupe okupljene oko ideje produkcije vlastitih radova i pozivanja autora na suradnju, tj. izvrtanja hijerarhije uobičajene prakse. Autorica je ‘džepnog mjuzikla’ Cabaret à la carte, trupe glazbenika i plesača, u kojem pjeva, pleše, piše, koreografira, producira. 2016. godine bila je rezidencijalna umjetnica Watermill Centera velikog američkog redatelja Roberta Wilsona.