TIJELO I OKOLINA - Kreativni ples za djecu

1.7. | četvrtak | 18:30
8.7. | četvrtak | 18:30
15.7. | četvrtak | 18:30
22.7. | četvrtak | 18:30

Kreativno – odgojni ples utječe na cjelokupni razvoj djeteta, njegovu osobnost. Tijelo u pokretu razvija kinestetički senzibilitet, potiče stvaralački pristup pokretu i plesu te kreativno izražavanje i komunikaciju putem plesnog pokreta. Razvija se smisao za estetiku pokreta, usavršava motorički aspekt kretanja, potiče koncentraciju, opservaciju i pamćenje, te samodisciplinu i usredotočenost, međusobno uvažavanje i suradnju pokretom. Iz sveg navedenog možemo zaključiti da ples ima veliki značaj u predškolskoj dobi djeteta. On je čuvar mentalnog i psihičkog zdravlja djece.

U svibnju smo promatrali suglasje tijela i pokreta, u lipnju tijela i glazbe, a u srpnju ćemo uočiti još jednu veoma važnu odrednicu plesa: prostor. Kroz igru i propriocepcijske vježbe otkrit ćemo kako nam prostor u kom se krećemo daje slobodu i potiče nas na korištenje tijela na različite načine. Kako bismo dodatno razvili maštu, na tjelesni ćemo se način prisjetiti kretanja u prostoru parka, šume, mora, i vidjeti kako naš pokret spontano mijenja kvalitetu obzirom na ove podražaje mašte, prostora i sjećanja. Također ćemo spoznati kako naše tijelo različito reagira na različite podloge kretanja: kako se krećemo po stijenama, po pijesku ili po blatu. Kako se krećemo ako mi postanemo vreća pijeska ili jezero?

Budući da u prostoru dvorane imamo projektor, koristit ćemo slike različitih prostora i okolina, kako bismo u konačnici naučili raspolagati prostorom koji nam je zadan, to jest prostorom same dvorane i njegovim potencijalom.

Srpanjska radionica Tijelo i prostor naglašava kreativni aspekt tijela koje uči koristiti prostor u širokom rasponu planova i pokreta, a ne samo u ‘pješačkom’, 2D formatu.

Karolina Šuša je plesna i izvedbena umjetnica. Obožava tijelo i njegove manifestacije, poglavito pokret i glas. Ima široku maštu koja donosi katkad plesne, katkad poetske prijedloge. Voli dramaturgiju svakodnevice i kazališnu stranu života. Od ovih bitnih stvari završila je Filozofski fakultet u Zagrebu kao anglistica i komparatistica, zaslužila status samostalne umjetnice 2011. godine. U kazališnim produkcijama u zemlji i inozemstvu sudjelovala je primarno kao izvođačica. Neke od najdražih predstava koje je izvodila su joj Đubrad prokleta! Natalije Manojlović i TRAS studija, Madam Butterfly Senke Bulić i Vladimira Smuda i Other Myths Jonaha Bokaera s kojom je nastupala diljem Europe i SAD-a. Najbogatije kazališno i životno iskustvo dobila je turnejom na drvenom jedrenjaku imena Amara Zee kanadske kazališne trupe Caravan Stage Company Dunavom i Crnim morem, od Beča sve do Istanbula. Karolina je radila kao koreografkinja i asistentica za scenski pokret u HNK Varaždin i HNK Split. Podučavala je suvremeni ples u studiju Sjene u Šibeniku i pokret u dramskom studiju Play Drama u Splitu. Suosnivačica je TRAS kolektiva, plesne trupe okupljene oko ideje produkcije vlastitih radova i pozivanja autora na suradnju, tj. izvrtanja hijerarhije uobičajene prakse. Autorica je ‘džepnog mjuzikla’ Cabaret à la carte, trupe glazbenika i plesača, u kojem pjeva, pleše, piše, koreografira, producira. 2016. godine bila je rezidencijalna umjetnica Watermill Centera velikog američkog redatelja Roberta Wilsona.

Radionica je namijenjena djeci dobne skupine 4+.